Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Landbrugsjorden ved Andelsssamfundet

Kære Kommuneplanafdeling

Jeg har som faglært landmand hjulpet frivilligt til med opstarten af det økologiske gartneri, Høsteriet, som i dag dyrker grøntsager til lokal afsætning på en halv hektar af kommunens landbrugsjord langs Østergårdstoften i Hjortshøj. Det er en innovativ, natur- og grundvandsskånsom produktion af over 50 forskellige sorter grøntsager og urter, heriblandt flere proteinafgrøder til det plantebaserede køkken. Dyrkningen foregår stort set uden brug af fossilt maskineri.

Virksomheden beskæftiger i år et hold på tre kvinder; indehaver Marie Boesen og hendes to ansatte. De leverer ugentlige sæsonkasser med blandet grønt til 50 familier i området og afsætter i øvrigt fast til en kundekreds af kantiner og restauranter inden for kommunegrænsen. Gartneriet er partner med landsforeningen Andelsgaarde og holder jævnligt åbent hus til rundvisninger og sociale jord-til-bord arrangementer. Der er også aftale om at udvide med en skolehave inden for de kommende år.

Projektet demonstrerer hver dag, hvor effektivt og multifunktionelt et lille stykke landbrugsjord kan bruges til at danne fællesskab om en grønnere madkultur og give adgang til lærerige sanseoplevelser i det fri for både børn og voksne. Alene gartneriets vejbod er med sin beliggenhed ved Andelssamfundet i Hortshøjs gedefold et populært besøgsmål for især børnefamilier og ældre medborgere fra maj til december.

I det store perspektiv er gartneriet en gevinst for samfundet via mindst seks af de 17 Verdensmål:
4. Kvalitetsuddannelse (den planlagte skolehave)
6. Rent drikkevand (pløjefri og sprøjtefri dyrkning)
11. Bæredygtige byer og lokalsamfund
12. Ansvarligt forbrug og produktion
13. Klimaindsats
15. Livet på land

I det vedlagte kontraktbilag om "Samfundsansvar" fra Aarhus Kommune fremgår det, at kommunen aktivt bruger verdensmålene som basis for sin bæredygtige udvikling:

"FN’s 17 Verdensmål er universelle, hvorfor der er lige så store lokale såvel som globale dimensioner og perspektiver i verdensmålene. Aarhus Kommune har derfor tilsluttet sig FN’s 17 verdensmål og vil
aktivt bruge dem som en platform til at videreudvikle positionen som foregangskommune ift. de tre dimensioner af bæredygtig udvikling."

Dokumentet er vedlagt, citatet er fra side 3.

At være grøn og social frontløber er et fast element i Aarhus Kommunes fortælling om sig selv. Derfor er det en skam for alle, at den nye helhedsplan står til at ophæve AiH og Høsteriets forpagtningsaftale og udstykke dele af jorden til bebyggelse. Dermed mister Hjortshøj et af sine mest unikke grønne samlingspunkter, og Aarhus Kommune mister en lokal erhvervsvirksomhed, som i dag gør en unik lokal indsats for de verdensmål, som kommunen hævder at stå på mål for.

Man kunne i stedet vælge at afstå en enkelt hektar til gartneriet med en længere forpagtningsaftale, så det indkorporeres som urbant landbrug i den planlagte byudvidelse. Det forpagtede stykke kunne omfatte gartneriets nuværende areal på ca. 6000 m2 samt yderligere 4000 m2 langs en af de tilstødende grusveje mod øst eller syd, for at gøre plads til den planlagte skolehave og andre grønne initiativer i fremtiden.

Den løsning kunne være et kompromis mellem kommunens ønske om at udvide byen og borgernes ønsker om et bæredygtigt og mangfoldigt sted at bo. Vælger kommunen derimod at realisere den nuværende plan uden hensyn til Høsteriet, vil jeg gerne bede om en forklaring med de følgende spørgsmål:

Hvilke grønne, sociale og lokaløkonomiske hensyn bliver der ellers taget i forbindelse med helhedsplanen, som kommunen mener svarer til effekten af at bevare og indkorporere Høsteriet i fremtidens by?

Hvilket udbytte har kommunen af ikke at give det bynære jordbrug en chance, når det allerede på egen hånd har formået at etablere sig som selvstændig virksomhed og danne en sund synergi med lokalsamfundet?

Hvordan vil kommunen redegøre for sin prioritering i henhold til den bæredygtige udvikling, som står beskrevet i verdensmålene og kommunens egne aftaler?

Hvis Aarhus Kommune vælger at bortprioritere Høsteriet uden en forklaring, viser det en ligegyldighed, som mange desværre ikke lader sig overraske af længere. Der er så mange politisk styrede organisationer, som er helt fremme i de grønne sko, uden at have sko på. Og man kan altid sige, at målsætninger jo er overordnede, og at man ikke altid kan gøre det lige godt.

Men hvorfor ikke gøre det godt i Hjortshøj?

Med venlig hilsen
Kent Jørgensen
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Kent Jørgensen

Indsendt

05/08/2024 23:59

Sagsnummer

HS1634838

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk