Helhedsplan for Hjortshøj
Bevar landbrugsområderne i Hjortshøj med den almennyttige aktiviteter
Jeg beder til at kommunen ikke vil udbygge på Østergårdstoften:
I AIH er der i høj grad tale om almennyttige aktiviteter.
I modsætning til andre marker omkring Hjortshøj, er der fuld offentlig adgang til Andelssamfundets landbrugsarealer, som indbefatter to genoprettede søer, Spor i landskabet, gartneriet Høsteriet, æbleplantage, grøntsagsordning, klappegeder, grise, bålplads, kunstnerværksted, kulturvogn for unge og marker.
Ved at Andelssamfundet gennem frivillig indsats forvalter jorden gives der mulighed for, at borgerne i Hjortshøj kan deltage i dyrkningen af økologiske grøntsager, købe abonnement til lokalt producerede grøntsager fra Høsteriet og tage børnene med ud at se de æglæggende høns eller klappe gedekiddene. Inde i lavskoven er der en bålplads, som både daginstitutioner og unge i lokalområdet har stor glæde af. Det er Andelssamfundet, der vedligeholder bålpladsen, stier og jorden. Alt dette forsvinder, hvis Aarhus kommune rydder arealet. Dyrene skal være min. 50 m fra bebyggelse, og Høsteriets opbygning af jorden gennem regenerativ dyrkning kan ikke flyttes og dermed forenes med et nyt byggeri. Der bliver mindre plads til alle landbrugsaktiviteterne, herunder grønsagsordningen for 100+ voksne (plus børn).
Jeg foreslår at kommunen i stedet sælger jorden til AIH, som har drevet jorden med succes i mere end 35 år, og til stor glæde for hele byen og megen inspiration for fremtidens landmænd og alle der er interesseret i en bæredygtig fremtid.
Eller som i det mindste at lave en langtidskontrakt for AIH, så der er sikkerhed for fremtidig bæredygtig drift på landbrugsjorden og for pileskoven, undervisning og friluftsaktiviteter.
Kommunen har selv dette mål: “Aarhus skal være klimaneutral i 2030, og en kommende klimaplan skal vise vejen derhen. Aarhus går forrest ved at vise, hvordan man kan skabe et klimaneutralt bysamfund. Aarhus er dermed en af de første byer i verden til at vise vejen imod netto nulemission i egen geografi.”
Jeg tænker at alle de ambitioner som kommunen har for hele Aarhus, er helt i tråd med hvordan Andelssamfundet i Hjortshøj har gjort siden 1992. Og faktisk har Aarhus kommune et bysamfund som på rigtige mange måder lever op til den klimaplan, som den har sat for sig selv.
Download høringssvar som pdf