Helhedsplan for Hjortshøj
Helhedsplanen for Hjortshøj ødelægger vigtige modeller for bæredygtighed
FILM SOM HØRINGSSVAR
En række borgere fra Hjortshøj har i samarbejde med foreningen Det Fælles Bedste lavet to kortfilm, der forklarer konsekvenserne af ”Helhedsplanen for Hjortshøj”.
Vi indsender hermed link til filmene som et høringssvar. Se dem på andelssamfundets hjemmeside https://www.andelssamfundet.dk/galleri i en kort og en længere version (hhv. 25 og 45 min).
Den findes også på foreningen Det Fælles Bedstes hjemmeside. Link direkte til den korte version er:
https://drive.google.com/file/d/1ZoTgOi_m_KpEWE_xkAYS9ONCf5wBb8tU/view
- og til den længere version: https://drive.google.com/file/d/1hhQeq_lE2l8Pkvu8eAi5518Pl-UmKQC6/view
CITATER FRA FILMEN:
Andelssamfundet i Hjortshøj er 35 år gammelt. Det blev etableret fordi en gruppe borgere ville vise, at man kunne bygge, bo og leve på en lidt anderledes måde, på en mere bæredygtig måde, uden at det er surt at leve sådan.
Gennem alle årene har 300 borgere eksperimenteret med at opbygge det lille lokalsamfund med bæredygtige boliger, fødevarer, energi osv.
”I Helhedsplanen kan man ikke se, at vi har brugt rigtig mange år på at arbejde med bæredygtighed. Den kunne lige så godt være lavet for Tilst eller Højbjerg. Der er ingenting med fra, at det her har eksisteret i 35 år. Og jeg tror absolut at vi også har en andel i, at Hjortshøj er et eftertragtet sted at bosætte sig”, sådan lyder det fra Erling Deigaard, en af dem, der var med til at stifte andelssamfundet, i denne kortfilm om Helhedsplanen.
”Der kommer busser langvejs fra og fra udlandet for at blive inspireret af det, vi har lavet omkring bæredygtighed og fællesskaber,” fortæller Erling i filmen.
Andelssamfundets klimaaftryk er 30-40% lavere end landsgennemsnittet viser flere analyser, senest fra Københavns Universitet. Det skyldes helt simple ting som kan udbredes til alle byer og byområder. Folketinget og samtlige byråd burde være ivrige for at udbrede disse ting.
”Andelssamfundet er i virkeligheden et godt eksempel for rigtig mange af de målsætninger, Aarhus har formuleret de seneste år omkring grøn omstilling, bæredygtige fællesskaber, nærdemokrati, borgerinddragelse og beskyttelse af natur, biodiversitet og miljø. Med lokale løsninger og svar på nogle af vores globale udfordringer”, siger Niels Aagaard i filmen. Niels er beboer i Andelssamfundet og formand for Det Fælles Bedste.
I en storby som Aarhus, hvis udledninger stiger trods flotte mål om det modsatte, er det præcis sådanne modeller, der er brug for. Klimaforandringerne viser sig alle vegne og tvinger os alle til at tænke nyt og mindske vores klimaaftryk.
”Aarhus Kommune kunne se det, der bliver lavet i Hjortshøj, som en gave til deres grønne byudvikling”, som Erling siger det.
LINKS TIL FILMEN FINDES OGSÅ I VEDHÆFTEDE PDF
Download høringssvar som pdf