Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Høsteriet er imod bebyggelse langs med Østergårdstoften

Høsteriet er det lille regenerativt gartneri der pt. ligger, hvor der planlægges at bygge rækkehuse.

Generelt synes vi, at der er mange fine tiltag i Helhedsplanen, men vi mener, at det vil være forkert at bygge langs med Østergårdstoften af følgende grunde:

- Det ville fjerne æblelunden

- Det ville fjerne lavskoven. I en pileskov som denne, er der rigtig godt grundlag for en fin biodiversitet og habitat for mange insekter, fugle og smådyr.

- Det ville betyde at klappe gederne skulle fjernes. Klappe gederne fungere på nuværende tidspunkt som et åbent tilbud til alle og de bliver ivrigt besøgt at børnehaver, dagplejer, skolebørn, familier m.m. fra hele området, også Skæring, Egå, Risskov m.m.

- Det ville indskrænke AIH’s dyrkningsjord yderligere. AIH har i mange år dyrket landbrugsjorden efter økologiske principper og har på nuværende tidspunkt et velfungerende grøntsagsfællesskab, høns, græssende får og økologisk kornproduktion. Dette er ganske unikt, da der ikke findes mange by-nære og økologiske stykker landbrugsjord, som skaber så meget liv og værdi for lokalsamfundet, som dette gør.

- Det ville betyder at Høsteriet skulle flytte. Høsteriet er et lille nyopstartet gartneri med vejbod, pluk-selv blomster, åben-mark for alle der vil kigge ind, 3 arbejdspladser, samt skolehaver fra næste sæson. Vi er et gartneri drevet af unge kræfter, med et stort ønske om at bidrage positivt til lokalsamfundet, producere sunde fødevarer, skabe bro mellem forbruger og producent og opbygge en bedre jord og en bedre biodiversitet, samt formidle vigtigheden af at spise grønt til børn og unge.

Vi er et lille gartneri, der beskæftiger sig med mange samfundsrelevante udfordringer. Udfordringer der også bliver nævnt i jeres egen klimastrategi.

Vi producerer mad til mennesker, afsætter kun lokalt og har et meget lavt CO2 aftryk. Vi arbejder pløjefri og regenerativt for at opbygge en sund jord. Vi inkluderer vilde planter og stauder i produktionen og skaber føde og habitat for insekter. Vi viser et eksempel på, hvordan unge landmænd/kvinder kan komme igang gældsfrit. Vi er en lille produktion, som skaber overskud helt uden EU støtte. Vi arbejder for at bringe mere lokalet grønt ind i danskernes hjem.

Kort sagt. Det vi arbejder for i Høsteriet, spiller på så mange måder ind i, hvad I selv skriver i jeres Klimastrategi. Vi mener at I burde være glade for at sådanne borgerdrevne initiativer opstår på jeres jord og at I skulle se det som en mulighed for, at have et godt grønt projekt at vise frem.

Derfor ønsker vi mulighed for og støtte til at kunne fortsætte vores virke og være med til at berige området og lokalsamfundet. Derfor er det også meget vigtigt for os, at der kan laves en langtids-forpagtningsaftale på landbrugsjorden eller at Andelssamfundet Hjortshøj får lov til at købe jorden. Dette er afgørende for at vi kan skabe den jordforbedring, lave de biodiversitets tiltag m.m. som vi drømmer om.

Vi synes dette er en oplagt mulighed for at lave byplanlægning, hvor I tænker lokal fødevareproduktion med, frem for at skubbe den endnu længere væk fra byen

Vi mener desuden at I i Miljø og Teknik ikke forstår hvor mange mennesker, der dagligt bruger og nyder dette område. At i overser hvor vigtigt dette område er for Hjorthøjs identitet, samlede herlighedsværdi og evne til at tiltrække netop de mennesker, i gerne vil have til at bo i de planlagte rækkehuse.

Derfor er vi imod byggeriet langs med Østergårdstoften og håber på en fremtidig dialog.

Slutteligt har vi et par spørgsmål:

1) Er I i miljø og teknik bevidst om de store udfordringer der er med generationsskiftet inden for landbrug, og hvor svært det er for unge at komme i gang som fødevareproducenter. Har i overvejet at øremærker noget af jeres landbrugsjord omkring Århus til unge økologiske landmænd? Dette kunne være en måde at hjælpe unge landmænd igang, mindske forurening omkring drikkevandsboringer, samt sikre gode lokale råvare, også i fremtiden

2) I jeres klimastartegien står der følgende: “​​Maddannelsen er i dag under stort pres. Kommunen kan gå foran og skubbe til børn og unges grønne madvaner- og evner via styrket undervisning i folkeskolen, samt ved at understøtte grønne madfællesskaber i kommunen.” - Hvordan vil I konkret sørge for at dette sker? Og hvordan vil I bringe maddannelse tæt på skolebørn, hvis I ikke støtter mere aktivt op omkring bynære landbrug, skolehaver og eksisterende madfællesskaber? Høsteriet og AIH er netop sådan en platform, hvor der kan skabes (og allerede bliver skabt) en masse maddannelse.

Mvh Marie - ejer og daglig leder af Høsteriet
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

marie Junker Boesen

Indsendt

07/08/2024 17:53

Sagsnummer

HS2108955

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk