Helhedsplan for Hjortshøj
Høsteriet, lavskoven og AiHs landbrug
Jeg har med interesse læst Aarhus Kommunes forslag til helhedsplan for Hjortshøj, som blev sendt i høring af byrådet d. 22/5 2024. Jeg er medlem af foreningen Andelsgårde og gartneriet Høsteriet i Hjortshøj er en af denne forenings samarbejdsgårde. Jeg deltager i en række aktiviteter, som foregår i forbindelse med Høsteriet – foredrag, fælles arbejdsdage mm. I helhedsplanen indgår der et byggeri øst for Østergårdstoften, som, hvis det gennemføres, vil fjerne Høsteriet – samt den biodiverse lavskoven øst for Østergårdstoften. Ydermere vil en del af Andelssamfundet i Hjorthøjs (AiH) landbrug blive minimeret. Jeg vil stærkt opfordre byrådet til at tage planerne om bebyggelse øst for Østergårdstoften ud af helhedsplanen. Det er der en række argumenter for:
1. Vdr. Høsteriet (hoesteriet.dk). Gartneriet rummer to fuldtidsstillinger og en praktikplads. Høsteriet drives på regenerativ og økologisk basis. På mindre end to hektar produceres der grøntsager til:
· 50 husholdninger (ugentlige grøntsagskasser)
· en meget velbesøgt vejbod
· Egå Ungdomshøjskole
· Jyllandspostens Kantine
· den lokale Dagli Brugsen
· en række mindre restauranter
Endvidere er Høsteriet via sin geografiske placering en by- og borgernær fødevareprocent, hvilket rummer både klima- og tidsmæssige fordele i forhold til transport. Som sådan er Høsteriet en levende eksemplarisk model for, hvorledes en del af det eksisterende landbrug i Danmark kan ændres. En model der viser, hvordan der kan produceres fødevarer på langt mindre areal til langt flere mennesker samtidig med at produktionen foregår på naturen og klimaets betingelser (se evt. National handlingsplan for mad ell: Jordbrugts betydning for fremtidens arealanvendelse).
Høsteriet har tillige hyppige studiebesøg af landbrugsstuderende fra Kalø Økologisk landbrugsskole, da produktionsformen har stærk appel hos de mange nyuddannede økologiske landmænd. Derudover afholdes der jævnligt kurser, foredrag og arbejdsdage, hvor naboer og generationer på tværs mødes om den fælles interesse for klima- og miljøvenlig jordbrug. Et projekt med skolehaver er også ved at blive realiseret. Det sker i regi af EU projektet Foodclic og et samarbejde med Virupskolen og Magistrat for Teknik og Miljø.
2. Vdr. lavskoven øst for Østergårdstoften. Gennem mere end 25 år har Andelssamfundet i Hjortshøj (AiH) udviklet denne en hektar store biodiverse lavskov og den benyttes i vid udstrækning til besøg af daginstitutioner og beboere i Hjortshøj.
3. Vdr. AiHs landbrug på den øvrige del af den samlede matrikel øst for Østergårdstoften. Andelssamfundets jordbrug drives på frivillig basis - regerativt og økologisk. Endvidere foregår der en række folkeoplysende, sociale og kulturelle aktiviteter i forbindelse med jordbruget.
De to landbrug fremstår som helt konkrete og gennemførte modeller for, hvorledes dele af Danmarks fremtidige landbrug kan komme til at se ud. Der er her en oplagt mulighed for, at Aarhus Kommune også på dette område kan komme til at fremstå fremsynet og enestående i forhold til den grønne omstilling. Så i stedet for at true de to landbrugs eksistens via bebyggelsesplanerne øst for Østergårdstoften i Helhedsplan for Hjortshøj, kan Aarhus Kommune gribe muligheden for at understøtte dem. Dels ved at tage de nævnte bebyggelsesplaner ud af helhedsplanen, dels ved at indgå en langtidsforpagtningsaftale med Andelssamfundet i Hjortshøj eller endnu bedre ved at sælge det samlede dyrkede areal øst for Østergårdstoften til Andelssamfundet i Hjortshøj. Endelig kan Aarhus Kommune bruge modellen som et element i kommende helhedsplaner for andre lokalsamfund i Aarhus Kommune.
Mvh Jens H. Lund, Tordenskjoldsgade 110, 1. TV. 8200 Aarhus N.
Download høringssvar som pdf