Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Kære politikere - skyd hverken os eller jer selv i fødderne

Hjortshøj er et levende og engagerende bysamfund som i årtier har været til inspiration og begejstring for bl.a. arkitekter, byplanlæggere, antropologer, politikere – og helt almindelige mennesker. Fra hele verden er mennesker strømmet til Hjortshøj for at opleve og lære af de sociale og miljømæssige samfundsløsninger der bliver udviklet her. Et centralt omdrejningspunkt har været Andelssamfundet med dets arealer, faciliteter og aktiviteter baseret på frivillighed og inklusion – senere suppleret med det enestående arbejde i landsbyinitiativet VIMBY. Regenerativt landbrug, åbne inkluderende og udviklende fællesskaber, socioøkonomiske virksomheder, bæredygtigt byggeri, blandede boligformer, bæredygtig energiforsyning, deleøkonomi, videndeling – by- og samfundsudvikling på bæredygtige præmisser.
Jeg anerkender behovet for flere boliger i Århus og måske Hjortshøj. Disse kan med lidt snilde findes syd for banen. Og den foreslåede Helhedsplan rummer absolut en række positive elementer der vil være en gevinst for Hjortshøj.
Men i en tid der desperat efterspørger bæredygtige samfundsløsninger, finder jeg det besynderligt og kritisabelt at Aarhus Kommunes oplæg til helhedsplan ser ud til at foretage væsentlige og ødelæggende indskrænkelser af en fortsættelse af det pioner- og udviklingsarbejde, der med Andelssamfundet som motor, er og har været til glæde og inspiration for så mange i årtier - og er helt centralt i den fortsatte udvikling af Hjortshøj.
Den kommunale jord der i dag forpagtes af AiH er af vital betydning for livet og udviklingen i Hjortshøj og landsbyerne omkring. En udvikling af bebyggelse på disse arealer vil have massiv negativ betydning for borgerne i Hjortshøj – for både mennesker, institutioner og naturen – og for alle der bruger og besøger områderne. Den vil desuden være i direkte modstrid med Aarhus Kommunes visioner og erklærede mål om omstilling til en mere bæredygtig udvikling i kommunen og samfundet som helhed.

FORHOLD TIL ANDRE HØRINGSSVAR
Jeg er beboer i ’Andelssamfundet i Hjortshøj - AiH’ og medlem af foreningen ’Andelssamfundet i Hjortshøj’ og medlem af ’Grundejerforeningen Andelssamfundet i Hjortshøj’ – og de betragtninger og indsigelser der er givet gennem disse institutioners høringssvar her i 2024, står jeg helt og fuldt bag.
Jeg er desuden grundejer i ”Grundejerforeningen Bogruppe 8” der er er en selvstændig uafhængig grundejerforening bestående af 11 private grundejere med ejerboliger på Gammel Kirkevej.
Da Kommunen i 2020/21 indbød til høring på en tidligere version af Tema- og Helhedsplan for Hjortshøj indsendte ’Andelssamfundet’ og ’Grundejerforeningen Bogruppe 8’ høringssvar. Jeg foreslår, at disse høringssvar geninddrages da hovedparten af disse bemærkninger, bekymringer og protester fortsat er valide i forhold til det aktuelle udkast.
Det samme gør sig gældende for de hundredvis af supplerende høringssvar der kom fra borgere, foreninger og institutioner i 2020/21 – hvorfor jeg foreslår, at disse også geninddrages i det omfang de fortsat har relevans.
Foruden min placering i AiH er jeg også en individuel borger og grundejer på Gammel Kirkevej i Hjortshøj. Mine nedenstående betragtninger, indsigelser og anmodninger forholder sig til det aktuelle forslag til Helhedsplan – fokuseret om Gammel Kirkevej og arealet ”Hjørnegrunden”.

UDFORMNING AF "HJØRNEGRUNDEN" - GAMMEL KIRKEVEJ
Jeg er bekendt med, at der af en gruppe mennesker arbejdes på udvikling af det areal der har fået navnet ”Hjørnegrunden”. Idéen med bebyggelse af den del af landbrugsjorden er ikke undfanget i Andelssamfundet da den vil udtage yderlig med værdifuld og nødvendig landbrugsjord. Det er et kommunalt ønske at bebygge den del af landbugsjorden – et ønske jeg er modstander af.
Ud fra en planmæssig betragtning har hjørnegrundens form hele tiden forekommet mig aparte. Grundens form øst for det nuværende Bogruppe 8 finder jeg naturlig – som et ben i en forlængelse af AiHs ”bueslag”. Den er vejbetjent og nem tilgængelig. Men den del af grunden der ligger ud over Bogruppe 8’s sydlige afgrænsning virker helt uforståelig. Jeg kan forstå, at den tilsyneladende er motiveret i grænsedragningen af byzone, og et ønske om at undgå nogle måneders forlængelse ved afventning af en revideret kommuneplan – men det argument finder jeg ikke holdbart. Den sydlige del af ”Hjørnegrunden” virker som en underlig påklistret klump, på det naturlige bueslag som Andelssamfundet i dag udgør. En unødvendig udtrækning i landskabet.
Jeg finder der ydermere ”u-bæredygtigt” at udforme en grund der kræver usædvanlig meget vejanlæg og anlæg af kloakkering og ydelig teknisk forsyning langt ud i landskabet, når der er lang mere naturlige muligheder for vej-nær bebyggelse.
For mig vil det være naturligt at en fremtidig boligbebyggelse ned langs Gammel Kirkevej udformes som rektangulær grundudlæg langs vejen – også selvom det vil skulle afvente en justering i kommuneplanen.
Jeg skal derfor anmode om at en fremtidig disponering af bebyggelse langs Gammel Kirkevej vil blive udformet så det holder sig nord for Bogruppe 8’s sydlige afgrænsning.

ENERGIFORHOLD I GRUNDEJERFORENINGEN BOGRUPPE 8 - VED BEBYGGELSE AF HJØRNEGRUNDEN
Da Bogruppe 8 i sin tid købte storparcel af Århus Kommune, blev vi pålagt at bygge vores huse så de opfyldt en energiklasse højere end det gældende Bygningsreglement. Det har mange af os opfyldt ved at bygge meget velisolerede huse der udnytter vintersolens passive energitilskud i opvarmningssæsonen. Ved en høj bebyggelse umiddelbart foran husene i Bogruppe 8 vil en række huse blive forhindret i at få dette soltilskud, og deres energiforbrug vil derfor stige, og husene tabe op til en hel energiklasse.
Dette vil i særlig grad gøres sig gældende for de sydlige matrikler hvor terrænet er stigende. Dette vil medfører, at nye huse placeret dér vil dominere/skygge væsentligt for eksisterende huse.
Jeg skal derfor anmode om at udtage muligheden for bebyggelse af Hjørnegrunden – og som et minimum den sydlige del af arealet. Subsidiært anmodes der om at planen for hjørnegrunden i højere grad planlægges, så det indtænker påvirkningen på eksisterende huse - store afstandskrav og moderat bebyggelseshøjde der tillader fortsat soltilskud til husene i Bogruppe 8 .

BEBYGGELSESTÆTHED OG BYGNINGSUDFORMNING I MULIG FREMTIDIG BEBYGGELSE PÅ GAMMEL KIRKEVEJ - HJØRNEGRUNDEN
For de mennesker der har købt grund, bygget hus og bosat sig i Bogruppe 8 er nærheden til naturen af afgørende betydning. Planløsningen for grundudlæg i Bogruppe 8 har derfor været at sikre udkig til horisont og natur for alle huse. Husene nederst i bogruppens sydøstlige hjørne er bygget i 1 og 1½ plan hvilket giver udkig for de bagvedliggende huse.
Jeg henstiller til, at Helhedsplan og fremtidige lokalplaner vil videreføre de principper der er anvendt i Bogruppe 8, og derfor pålægger eventuel fremtidige bebyggelser at udformes som punkt-huse (1- og 2 familiesboliger) i moderat højde, og med store afstandskrav til eksisterende bebyggelse, så der fortsat er udsynsmulighed mod horisont og natur for beboerne i Bogruppe 8. Hvis det ikke er muligt at fastlægge sådanne rammer i sin helhed henstiller vi til at det som et minimum gør sig gældende for den del af fremtidige bebyggelser der støder tættest op til Bogruppe 8 – og især mod syd hvor terrænet er stigende.
Bogruppe 8 er blevet forelagt nogle udkast til en mulig bebyggelsesplan af en gruppe mennesker der har samlet sig under betegnelsen ”Hjørnegrundsgruppen”. I disse udkast er der anvist en meget tæt bebyggelse, med en meget høj bebyggelsesprocent og meget lange og høje ”boligstænger” tæt op imod Bogruppe 8. Jeg er meget ked af denne plandisponering og henstiller til at en sådan bebyggelsesform ikke muliggøres gennem helhedsplan og fremtidige lokalplaner.

GRUNDVANDSFORHOLD VED MULIG BEBYGGELSE PÅ "HJØRNEGRUNDEN"
Grundvandet står meget højt i Bogruppe 8. Det er desuden velkendt at der i forbindelse med nylig bebyggelse på Gammel Kirkevejs nordlige side er opstået flere alvorlige. problemer med grundvandsforhold.
De stadig stigende nedbørsmængder giver allerede i dag anledning til bekymring i Bogruppe 8. Det er giver derfor anledning til yderlig bekymring,ved udsigt til en mulig fremtidig tæt bebyggelse på arealerne øst og syd for Bogruppe 8. Vi er bekymret for hvordan en bebyggelse vil påvirke grundvandsforhold, regnvandsnedsivning og dræning – og hvilken betydning det vil have for vores huse, vores grunde og vores fælles veje og andre faciliteter. Jeg henstiller derfor kraftigt til at en helhedsplan og kommende lokalplaner der må åbne op for bebyggelse på disse arealer – lader den mulighed følge af krav til intensive undersøgelser og konsekvensberegninger af bebyggelsernes indvirkning på grundvandsforhold, afvandings- og drænforhold, så bebyggelserne i Bogruppe 8 ikke påvirkes negativt.

ANMODNING OM SUPPLERENDE GRØNNE ZONER HVIS "HJØRNEGRUNDEN" BEBYGGES
Anmodning om supplerende grønne zoner mod øst og syd hvis Hjørnegrund bebygges.
Som tidligere nævnt er nærheden til naturen af afgørende betydning for mig og øvrige beboere i Bogruppe 8. Den har indtil nu været åbenlys med naboskabet til markerne øst og syd for Bogruppe 8. Ved en mulig fremtidig bebyggelse af disse arealer forsvinder denne nærhed.
Som en beskeden erstatning henstiller jeg derfor til at der som erstatning etableres ”grønne zoner” for at tilvejebringe en lille smule bolignært natur og dyreliv. Mod øst er det et ønske at plantebæltet udbygges fra de nuværende 3 meter til 6 meter, og mod syd henstiller jeg til at der etableres et tilsvarende plantebælte på 6 meter. Udover at rumme muligheden for lidt bolignær natur og dyreliv skal etableringen af disse naturzoner også modvirke at vi får præg af en traditionel parcelhusbebyggelse – men fortsat oplever naturen tæt på, når man befinder sig på arealerne i Bogruppe 8.

ØGET TRAFIKBELASTNING GAMMEL KIRKEVEJ
Gammel Kirkevej er i dag en meget smal vej. Den er i dårlig forfatning, og der er flere områder med stående vand ved nedbør. Den er uden vejbelysning på hoveddelen af strækningen. Den er uden fortov og cykelsti. Der er bløde og dybe rabatter. Passage af 2 person biler er besværlig – en lastbil og en personbil kan ikke passere hinanden.. Der opstår dagligt risiko-fyldte situationer i sammenblandingen af bløde trafikanter og tung trafik.
Allerede med etableringen af Bogruppe 7 og 8’s 23 boliger steg trafikbelastningen på Gammel Kirkevej betydeligt. Med de seneste års bebyggelse af boliger på Gammel Kirkevejs nordlige side er trafikken blevet yderligt forværret. Der færdes mange mindre børn på cykel på vejen – især skolebørn – og der er mange gående fra hele byen, da det er et yndet udflugtsmål. Men samtidig er det en befærdet vej der forsyner mange boliger og 2 erhvervs-landbrug, så der opstår dagligt farlige situationer når bløde trafikanter skal dele vejen med mange privat-biler, erhvervskøretøjer og tunge landbrugsmaskiner.
Ved en yderlig bebyggelse af Gammel Kirkevej vil den uholdbare trafikale situation forværres yderligt – også selvom Helhedsplanen inkluderer en opgradering af vejen. Det er jeg meget bekymret for, og vi anmoder om at kommunen om at genoverveje yderlig bebyggelse langs Gammel Kirkevej.

ØGET TRAFIKBELASTNING PÅ HJORTSHØJ MØLLEVEJ OG VIRUPVEJ
Med Helhedsplanens forslag til nye bebyggelser vil trafikken på de relativt smalle og allerede trafikerede veje Hjortshøj Møllevej og Virupvej belastes yderligt. Især Hjortshøj Møllevej er svær for modkørende trafik – og Virupvej er uden cykelsti til skolen og udbyder hver eneste dag livsfarlige situationer for både bløde og hårde trafikanter. En yderlig bebyggelse med familievenlige boliger på Gammel Kirkevej og Østergaardstoften vil blot sende endnu flere skolebørn og andre cyklister og bilister ud på disse veje. Derfor anmoder jeg om at en eventuel bebyggelse i henhold til Helhedsplanen betinges af en opgradering af disse veje – fx med en ubrudt cykelsti på Virupvej - helt fra Mejlbyvej og ned til skolen.

VIDERE UDVIKLING AF HJORTSHØJ
Aarhus Kommune, Andelssamfundet i Hjortshøj og Hjortshøj by har en god og solid tradition for at finde gode løsninger til byudviklingen i Hjortshøj. Uden dette gode samarbejde var Andelssamfundet og dets betydning for Hjortshøj slet ikke sket. Vi har i fællesskab skabt noget unikt.
Jeg vil gerne opfordre politikerne i Århus til at fortsætte dette gode samarbejde ved i første omgang at droppe inddragelse af mere af AiHs forpagtede landbrugsjord – og i stedet gå i dialog med hele Hjortshøj om hvor nødvendig ny bebyggelse så i stedet kan placeres.


Med venlig hilsen
Peter Grønlund
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Peter Grønlund

Indsendt

11/08/2024 16:05

Sagsnummer

HS7837741

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk