Helhedsplan for Hjortshøj
Høringssvar Helhedsplan Hjortshøj
Høringssvar helhedsplan for Hjortshøj.
Mere byggeri.
Jeg synes det er en god løsning at der bygges nye boliger syd for Kristineborg og undersøge mulighederne for boligbyggeri på Stationspladsen.
Mange er så glade for at bo i Hjortshøj, at det vil være godt med flere ældreegnede boliger og flere almene boliger. Det vil kunne påvirke flyttemønstre så ældre i parcelhuse kan flytte i en mindre bolig.
Men nyt byggeri på Østergårdstoften på Andelssamfundets landbrugsjord skal udgå af byggeplanlægningen i Helhedsplanen.
Kommunens anslag mod Andelssamfundet i Hjortshøj.
Hvorfor skal Andelssamfundet have så mange problemer med Århus Kommune? Stop jeres salami-metoder med forslag om at reducere Andelssamfundet med en skive ad gangen.
Vi har etableret et åbent lokalsamfund med mange bæredygtige tiltag, som andre og Århus Kommune kan blive inspireret af i den aktuelle klimakrise og udfordringer med at bidrage med de rigtige klimaløsninger. Vi har opbygget det hele fra bar mark siden 1992 med bæredygtigt byggeri og økologisk landbrug. Vi vil gerne købe den landbrugsjord vi dyrker og ikke have vores grundlag ødelagt med kommunal planlægning.
Vi har i Andelssamfundet en tæt bebyggelse med små haver. Til gengæld har vi vores økologisk landbrug som en fælles have med grønsager, frugtplantage, flere mindre dyrehold og drømmen om en ny landbrugsbygning på en grund vi allerede har købt af kommunen. Det skal ikke ødelægges af kommunenes planer om byggeri på vores landbrugsjord på over 2 hektar langs Østergårdstoften.
Den blå og grønne by.
Hjortshøj mangler større skovområder, derfor er det vigtigt at livet i Hjortshøj og Lystrup bliver forbedrer ved at skovområderne mellem Hjortshøj og Lystrup og nord for Lystrup bliver etableret hurtigst muligt. Der er væsentlige grundvandinteresser, så lad skovene brede sig og udvid de økologiske landbrugsarealer.
Har man evalueret over det sidste boligbyggeri nord for Gammel Kirkevej? Er tiden ikke inde til at nye bebyggelser planlægges med punkfundamenter og med færres mulige befæstede arealer? Man kan bygge med moderne skruefundamenter og videreudvikle på træhusbyggeriet.
Fint med en regnvandsdipositionsplan. Men hvorfor skal det hele ende i flest mulige nye store søer?. Jeg vil foreslå, at der etablerer mange hundrede løsninger, hvor regnvand håndteres på egen grund med regnvandsfaskiner og små søer/vådområder på egen grund eller i egen grundejerforening. Det vil også kunne give mere biodiversitet. Ikke flere lokale ”gadekær” som regnvandsopsamlingen ved Virupvej/Hjortshøj Møllevej.
Bedre stiforbindelser og trafik.
Ja tak til bedre stiforbindelser i Hjortshøj og til og fra Hjortshøj for de bløde trafikanter. Husk at man også bør kunne køre mod øst, så cykelstier til Skødstrup og videre til Hornslet bør prioriteres. Den nye skov nord for Lystrup skal være med cykelsti. Og endnu flere trafiksikre forbindelser til Virupskolen skal sikre så forældrebilkørslen bliver reduceret.
Jeg holder af hverdagen i Hjortshøj. For mig er det vigtigt at letbanen kører til tiden, når jeg kommer hjem med tog fra København. Og det kører oftest på skinner. Før corona var der langt flere passagerer til letbanen som steg af og på i Hjortshøj i forhold passagerer og indbyggere i Skødstrup og Lystrup. Er det stadig sådan? Stabil letbanedrift og flere afgange kan helt sikker reducere biltrafikken i Hjortshøj.
Den allervigtigste på perronen i Hjortshøj er stabil letbanedrift – tog til tiden. Det er fint at helhedsplanen gør sig tanker om ”stationspladsen”. Moderne stationsfaciliteter med toiletter, kaffeautomater og god overdækket cykelparkering vil også være godt.
Søren Egge Rasmusen, Hjortshøj Møllevej 162, 8530 Hjortshøj.
Uddannet tømrer hos tømrermester Frode Nielsen i Hjortshøj i 1991, Beboer i Andelssamfundet siden 1997, tidligere i ti år ansat landmand i Andelssamfundet, tidligere tømrersvend på byggeri i Andelssamfundet, medlem af Århus Byråd 1994-2001, formand for Teknisk Udvalg i Århus Byråd 1998-2001, nuværende folketingsmedlem for Enhedslisten med ordførerskaber for landbrug, klima, energi, bolig, natur og miljø med mere.
Download høringssvar som pdf