Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Politikerne må sikre Andelssamfundets jord

I rådmandens forord til POLITIK FOR BYKVALITET OG ARKITEKTUR ATTRAKTIVE OG BÆREDYGTIGE RAMMER FOR LIVET I AARHUS 2022 står der:
Byudviklingen og væksten skal være bæredygtig og balanceret, og skal bidrage til at skabe livskvalitet og endnu bedre rammer for livet i Aarhus. For os der bor her i dag, for tilflyttere og for de kommende generationer af aarhusianere.

Et par sider inde er der et afsnit der hedder 'God bykvalitet og arkitektur er bæredygtig', hvor det fremgår, at der er 'behov for at øge biodiversiteten. Arkitektur og planlægning af vores bymiljøer skal derfor også bidrage til den grønne omstilling. Det stiller krav til udvikling af vores arbejde med arkitektoniske løsninger, cirkulær materialeforståelse, hvordan bygninger påvirker brugeradfærd og deres indvirkning på naturen.'
Det fremgår også at Børne- og ungebyrådets anbefalinger er indarbejdet: 'Bedre og mere natur
– Natur og udeliv er sundt. Der skal være mange flere steder, hvor børn og unge kan være
sammen udenfor i grønne områder og i naturen. I hele kommunen. Det skal være lettere for
børn og unge at få adgang til steder, hvor man kan mødes og lave noget sammen i naturen.
Men det skal ikke bare være en græsplæne. Biodiversiteten er under pres, og det skal vi gøre
noget ved. Vi skal have grønne områder, der gør en forskel. En forskel for både mennesker,
dyr og naturen.'

Der står i det hele taget meget godt i denne politiske rettesnor for byudvikling, også sundhed, nye fællesskaber, social polarisering, ja endda 'jordens økologiske grænse' og grøn omstilling er nævnt. Det undrer mig derfor såre, når jeg læser i Helhedsplanen for Hjortshøj, at man vil bygge på et stort stykke af det jord som Andelssamfundet i over 30 år har lejet af Aarhus kommune.
Andelssamfundet har siden 1992 bidraget med at skabe viden om bæredygtigt byggeri, grønnere levevis, lokalt socialt engagement, biodiversitet, blandede boligtyper, herunder inkluderende bo-og arbejdssteder for mennesker med udviklingshandicap. Lokalområdets børn, fra vuggestue til folkeskole, klapper geder, bruger bålplads, ser og smager på afgrøder på marken, undersøger livet i søerne. Gymnasieelever kommer til Operation Dagsværk, studerende kommer og undersøger byggeteknikker og sociale fællesskaber, lokalområdet får grøntsager fra Høsteriet, deltager i markarbejdet i den fælles grøntsagsordning, gård tur omkring markerne, køber brød bagt i fonden Vimbys (Velkommen i min by) socioøkonomiske bageri eller vild-med-vilje-planter i den lille plantebørnehave.

Andelssamfundet gør en forskel for kvaliteten af livet i Hjortshøj og i Aarhus – både det grønne og det fællesskabsbaserede liv. De aktiviteter, der spirer, inspirerer, udvikles og deles i Andelssamfundet, er alle afhængige af den jord, som Andelssamfundet er bygget op om.
Politikerne må tage politikken alvorligt og sikre bæredygtige rammer for udviklingen ved at sikre Andelssamfundets jord.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Randi Romvig

Indsendt

12/08/2024 21:48

Sagsnummer

HS5257761

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk