Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

STOP MED AT ØDELÆGGE ET LED I ET ÅBENT FÆLLESSKAB!!

Jeg er vokset op i Andelssamfundet, er nu 20 og har boet her siden jeg var 4. Så jeg kan i den grad fortælle at det er et fantastisk sted at vokse op.

Når jeg tænker på da jeg var lille og havde legeaftaler med folk i skolen, var folk ellevilde efter at komme til Andelssamfundet for at lege. Der var højt til loftet, grønne arealer at løbe rundt på, man kunne bruge timevis ved gederne eller blive væk i pileskoven ved siden af grønsagsmarken. Andelssamfundet er et sted hvor der er plads. Der er plads til alle, både til at gå tur, lege, møde hinanden og bare være.

På lige præcis det areal, som Aarhus Kommune vil bygge grunde på, sker der ufatteligt meget og det udvikler sig stadig.
Vi har et grønsagsfællesskab der har været der ca. siden Andelssamfundets start for 30 år siden. Der har jeg siden jeg var lille selv været med til at høste mine egne gulerødder, kartofler og salat og har forstået hvor en stor del af den mad jeg selv spiste, kom fra.

Derudover har vi nogle dejlige geder og har af flere omgange haft grise i pileskoven. Ved gederne finder børn ro og har tid til at lege og udforske. Det har jeg især da jeg var lille også selv gjort, og kommer stadig for at se hvor store gedekiddene nu er blevet eller for at snakke med Ronnie, der er drivkraften bag de frivillige, der passer gederne. Jeg har set flere gedekid blive født, og det tror jeg på ingen måde, der er mange der har oplevet det sted, hvor de er opvokset.

Tæt på gedernes areal er en fantastisk pileskov langs stien. Her er både et stort bålsted tilgængeligt for alle, en skurvogn hvor en lokal kunstner udstiller billeder, der er blevet solgt økologisk og hjemmelavet mad ved Hjortshøj Festival (en lokal festival afholdt flere gange i Andelssamfundet) og private skurvogne og cirkusvogne er der også.

Et nyt og helt fantastisk sted er selvfølgelig det regenerative gartneri høsteriet. Her dyrker den økologiske landmand Marie egne grønsager, der bliver solgt til beboere fra hele Hjortshøj og omegn, restauranter og Egaa Ungdomshøjskole. Jeg har selv været frivillig i Høsteriet og ved hvor mange kræfter hun lægger bag sit sted. På høsteriets areal bliver alle typer af spændende grønsager dyrket. Man kan altid komme forbi og få en snak om en ny rundvisning der skal holdes eller de næste blomster, man kan plukke.
Jeg har for en uge siden arbejdet i køkkenet på Egaa Ungdomshøjskole og ved hvor meget det betyder for dem at nogle af deres grønsager kommer lige præcis fra Maries høsteri.

Fælles for hele arealet rundt om Andelssamfundet er altså, leg, kreativitet og åbenhed. Folk er nysgerrige på hinanden, folk i Hjortshøj og udenfor Hjortshøj møder hinanden her. Alle er velkomne på stien og ved gederne, og det skal de blive ved med at være.

Hvis Aarhus Kommune vælger at starte et nyt boligkvarter her, vil området ikke forblive det samme. En del af visionen bag Andelssamfundet i Hjortshøj er at bevare en åbenhed og en nysgerrighed udadtil. En gennemføring af helhedsplanen vil langsomt slukke åbenhed og være med til at isolere Andelssamfundet.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Lærke Helberg Stentoft

Indsendt

12/08/2024 22:55

Sagsnummer

HS9401955

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk