Helhedsplan for Hjortshøj
Høringssvar fra Andelssamfundet i Hjortshøj
Borgmester Jacob Bundsgaard indledte 8/9 2020 et møde i Aarhus med unge agrarøkonomstuderende med følgende ord: “Vi har brug for flere små producenter, som har mod på at bryde de vante rammer og skabe nogle nye bæredygtige ideer til at producere kvalitetsfødevarer”.
På et forholdsvis lille areal har Aarhus Kommune hele 3 sådanne små bæredygtige producenter i Hjortshøj:
1: Andelssamfundet i Hjortshøj, som producerer sunde græsæg og korn af sunde kornsorter, bl.a. til naboen, Vimby Fondens socialøkologiske bageri. Andelssamfundet driver også et grønsagsfællesskab med 100+ voksne fra Hjortshøj og omegn.
2: Det lille gartneri Høsteriet, der leverer grønsagskasser til 50 voksne, samt grønsager til restauranter, til en vejbod og til den lokale Brugs. Høsteriet drives af den unge gartner Marie Boesen, og som de mange høringssvar beskriver, har Høsteriet skabt en masse liv i Hjortshøj. Høsteriet skaber også arbejdspladser og afholder kurser i bæredygtigt gartneri.
3: Firmaet Mææh med lokal produktion af lammekød, fåreskind, uld og kurser i transformation af uld. Fårene og lammene græsser på det kløvergræs, der opbygger jordfrugtbarheden til grønsagsfællesskabet og er således ét af de mange eksempler på synergien i produktionerne på den jord, som Andelssamfundet forpagter af Aarhus Kommune.
Disse tre små og bynære landbrug har stor værdi, både som producenter og som formidlings platform. De bryder de vante rammer, som Jacob Bundsgaard efterlyser. De er innovative, klimavenlige, poetiske og understøtter en mangfoldig biodiversitet. De bringer mange mennesker tættere på deres mad og reducerer transport og emballage drastisk.
Firmaerne Høsteriet og Mææh kunne realiseres, fordi Andelssamfundet inviterede de unge landbrugere til at producere lige netop her. Vi ved, det er svært for unge landbrugere at komme i gang, og det vil vi gøre noget ved.
Alt dette foregår på et forholdsvist lille areal, cirka 17 hektar. Dette er alene muligt, fordi Andelssamfundet har opbygget en sund jord, der sikrer dobbelt arealanvendelse og mange synergier mellem produktionerne.
I forslaget til Helhedsplan for Hjortshøj vil Aarhus Kommune bebygge 20.398 m2 af den landbrugsjord, som Andelssamfundet forpagter af Kommunen. Det drejer sig om forslaget om byggeri langs Østergårdstoften.
Fundamentet for Andelssamfundets og Vimby Fondens sociale aktiviteter er bl.a. landbrugsjorden. Vi kan ikke fortsætte omfanget af almennyttige og sociale hensyn, hvis ikke der er et fundament for dem. Hvis arealet reduceres så drastisk, vil det forhindre flere af de gratis, almennyttige og sociale hensyn, som Kommunen samtidig mister.
Dermed overser Kommunen den værdi, som disse tre små producenter tilfører lokalområdet. Og dermed modsiger Kommunen det behov, som Borgmester Jacob Bundsgaard fremlagde på mødet med de agrarøkonomstuderende.
Aarhus Kommune overser også den værdi, som dette areal tilfører selve Kommunen: Markerne, biodiversitetsarealerne, de mange stier for alle i Hjortshøj og de sociale tiltag lever op til Indsatsplan StorAarhus fra august 2023. I stedet for at bygge på jorden og samtidig bruge millioner på at investere i jord til blågrønne parker, kan Kommunen tælle Andelssamfundets arealer med i målene for Indsatsplanen, og i øvrigt læne sig tilbage og lade lokalsamfundets biologer, kunstnere, håndværkere og gartnere vedligeholde og udvikle arealerne i overensstemmelse med Kommunens Indsatsplan – gratis!
Det er dét, som borgere, foreninger og institutioner i Hjortshøj og omegn har protesteret imod, da der var planer om at bebygge arealerne i forslaget til Temaplan Arealer til alle boligtyper. Derfor fjernede Byrådet netop disse arealer af Temaplanen på mødet den 9. marts 2022. Det er spild af Kommunens og borgernes ressourcer at genfremsætte forslag om byggeri kun 2 år efter beslutningen om at droppe dem.
Derudover har Andelssamfundet formået at forvalte det område som kommunen nu ønsker at bebygge så det er blevet til gavn for hele Hjortshøj – i den ånd som Andelssamfundet ønsker at indgå i samspil med resten af Hjortshøj. Helhedsplanen kommer desværre til at presse os til at opgive mange af disse aktiviteter for at kunne drive den tilbageværende jord på nogenlunde rentabel måde (dvs uden urimelig høj støtte fra Andelssamfundets beboer).
Andelssamfundet står klar til at købe landbrugsjorden, ligesom byrådsmedlem Gert Bjerregaard foreslog i 2021 og nu igen i 2024, så vi kan realisere langsigtede tiltag, der er sociale, klimavenlige, udvikle biodiversitet og sikre god grundvandsdannelse på arealerne.
Alternativt ønsker Andelssamfundet at der indgås en langsigtet forpagtningsaftale på 20-30 år, der kan sikre langsigtet planlægning og implementering vha. de stærke kompetencer i lokalområdet, sådan at Andelssamfundet fortsat kan skabe værdi for planter, dyr og borgere i Hjortshøj.
På vegne af foreningen Andelssamfundet i Hjortshøj
Axel Thomsen (formand for Andelssamfundet i Hjortshøj)
Download høringssvar som pdf