Helhedsplan for Hjortshøj
Høringssvar vedr. HJORTSHØJ - TÆT PÅ Helhedsplan for strategisk byudvikling i og omkring Hjortshøj
Den foreliggende plan er et grundigt og gennemarbejdet oplæg med gode intentioner til byens fremtidige udvikling som Aarhus Kommune fortjener anerkendelse for.
De fire strategier der arbejdes med - Byrum & identitet, Byens voksesteder, Byens forbindelser og Den blå & grønne by - rummer mange gode ideer og forslag til hvad borgerne i byen i samarbejde med kommunen kan og vil med fremtidens Hjortshøj.
Plus et par totale fejlskud, som forhåbentlig vil forsvinde igen, når planen skal finde sin endelige udformning.
Forslag om bearbejdning af SKOLETORVET kan kun bifaldes, og det samarbejde der allerede er mellem bibliotek og kommune skal have al mulig opbakning.
Det vil være fantastisk hvis planerne om nytænkning af STATIONSPLADSEN og Stationsgade kan kobles sammen med planen for skoletorvet.
En bebyggelse langs STATIONSGADE mellem vejen og banen er måske en god ide, men kræver en del omtanke p.g.a. den begrænsede plads og nærheden til skinnerne.
Samtænkning af ØSTERGÅRDSGRUNDEN og FDF-GRUNDEN er godt tænkt. Med den foreslåede vejføring af Østergårdstoften skabes et sammenhængende område med nye regnvandssøer, skov og stier ubrudt fra Østergårdstoften til letbanen.
Det gamle klubhus står for en snarlig nedrivning. Det kommende klubhus kan placeres syd for Østergårdstoften, og ikke som vist på skitsen. Hermed bliver der langt bedre forhold for FDF, som får uhindret adgang til det store naturområde, og slipper for den nuværende noget fugtige grund.
På Dialogmødet den 25. juni 2024 lød det til at der var enighed mellem FDF og kommunen om, at det var en god ide, og at et samarbejde mellem FDF og kommunen hurtigst muligt skal etableres.
Det er positivt at nye STIFORBINDELSER og HÅNDTERING AF REGNVAND tænkes ind i den samlede plan.
Den foreslåede bebyggelse på østsiden af ØSTERGÅRDTOFTEN, har været fremme før i forbindelse med ”Temaplan om arealer til alle boligtyper”. Dengang blev planen massivt kritiseret og derefter taget ud af planen.
Ideen er ikke blevet bedre i de mellemliggende år, selvom der nu bl. a. argumenteres med at ”Den østlige side af Østergaardstoften udgør en uforløst afslutning af byen mod det åbne marklandskab…..”
Østergårdstoften er en del af ”sikker skolevej” med daglig trafik, morgen og eftermiddag, af masser af små cyklister, som skal forholde sig til biltrafik fra de omkring 80 boliger på vejen. En ny bebyggelse på østsiden vil betyde ca. 80 nye boliger, og de små (og store) trafikanter skal forholde sig til den øgede mængde af trafik, nu fra begge sider af vejen.
Det gamle, 200 meter lange læhegn på vejens østside, er omfattet af lokalplan 677, er klassificeret som bevaringsværdigt og må ikke fjernes. Med en ny bebyggelse vil ca. 40% af læhegnet skulle fjernes.
Bebyggelsen vil også lægge beslag på ca. 2 hektar landbrugsjord, som Andelssamfundet i Hjortshøj forpagter af Aarhus Kommune. På en del af området er der etableret et veldrevet og meget besøgt gartneri, som vil skulle flyttes.
Forslaget bør tages ud af planen og Kommunen og AiH bør forhandle om en holdbar løsning med en aftale om langtidsforpagtning, med klausul om at jorden udelukkende må anvendes til landbrug.
Samme forhold kan gøres gældende i forhold til ”Hjørnegrunden”
Generelt om nybyggeri:
Det er en forfejlet strategi at ville udfylde ”sprækker” og ”huller” i en by som Hjortshøj med nybyggeri. I en større by kan det være et argument, at man herved begrænser biltrafik mellem boligområder uden for byen og arbejdspladser i byen.
I Hjortshøj ligger arbejdspladserne udenfor byen, så biltrafikken vil ikke blive reduceret.
Til gengæld ødelægger man de grønne, åbne steder, der gør byen attraktiv.
Og der er jo udlagt et område syd for byen med plads til 400-600 boliger, så der er rig mulighed for at opfylde behovet for boliger der.
I øvrigt er der tegn på, at udviklingen går i retning af at reducere nybyggeri, og fremme ombygninger, renoveringer og begrænse nedrivning af bygninger.
Mvh Poul Nyholm
Download høringssvar som pdf