Gå til hovedindhold
Helhedsplan for Hjortshøj

Hvad skaber et bymiljø, som er godt og værdifuldt at leve i?

Se venligst vedlagte dokument: 'Helhedsplan for Hjortshøj, 09, Høringssvar, Mit (lcl).pdf'.

Herunder indkopieres teksten i dokumentet, og formateres, som siden tillader:

INDKOPIERET TEKST:
Området, umiddelbart øst for / langs med Østergårdstoften, er af uvurderlig betydning for blandt andet områdets biodiversitet, fauna og, ikke mindst, for rigtig mange menneskers trivsel, i Hjorts-høj og omegn! Bland andet fordi:
● En del af Hjortshøjs SPOR i landskabet løber her; en ”aktivitet”, der anvendes af rigtig mange mennesker, i Hjortshøj og omegn, og som plejes og vedligeholdes, af et samarbejde imellem Landsbyliv i Hjortshøj (LiH) og bofællesskabet / foreningen Andelssamfundet i Hjortshøj (AiH).
● Det lokalt forankrede, regenerative gartneri, Høsteriet, har til huse i dette område… Et unikt lille gartneri, der leverer årstidens friske grøntsager og blomster til mange mennesker i lokal-området; herunder friske grøntsager til fødevareproduktion i Vimby’s bageri/køkken. Fødeva-reprodukter, der bl.a. sælges i forbindelse med arrangementer i AiH, samt til kunder i Vimby’s( lokale gårdbutik, Høkeren.
● AiH har en del aktiviteter her, bl.a.:
– Områdets pile-lavskov bruges indimellem af de ca. 200 græshøns, som AiH holder – fx som vinterdomicil eller i tilfælde af en fugleinfluenza epidemi.
– Den magiske vogn. Et sted hvor børn og ganske unge – fra hele Hjortshøj by – finder ro, hygge og frihed (for voksne), i hinandens selskab.
– Æblelunden – der ligger imellem hegnet, ud til Østergårdstoften, og pile-lavskoven… Om-rådet udgør desuden en marsk-agtig tange, med et svagt spor, der giver mulighed for en an-derledes gåtur ned til gangbroen over Letbanen, end fortovet på Østergårdstoften… Et ”vildt” naturområde med gode vilkår for bl.a. insekter, fugle og andre smådyr – med adgang til vilde kirsebær, mirabeller og brombær. Dette marsk-agtige område anvendes desuden, lejlighedsvis, til isolering af får, fra AiH’s fårehold.
– Lejlighedsvis hold af vildsvin eller grise – til (bl.a.) stor glo-fornøjelse for de mange besø-gende i området.
– Fælles kompostområde, for AiH’s beboere.
– Bålplads – især for de unge i Hjortshøj.
– Kunstnervogn/-kollektiv.

I umiddelbar nærhed af dette område har AiH desuden, igennem mange år, opdrættet (klappe) ge-der. Blandt andet, til rigtig stor glæde og fornøjelse for dagplejere og daginstitutioner, samt for alle andre voksne, børn og børnebørn i Hjortshøj og omegn.

I det store og hele, er det min vurdering, at området øst for Østergårdstoften, nok er det område i Hjortshøj, som rumme byens allerstørste almennyttige aktivitet… En lokal livsnerve, omhyggeligt opbygget af entusiastiske frivillige gennem mange års (sam)arbejde… Et område, der på sin gan-ske unikke måde, udgør en væsentlig del af et godt og værdifuldt bymiljø.

Alle disse aktiviteter og kvaliteter – der fuldstændig vil forsvinde hvis den foreslåede Helhedsplan for Hjortshøj realiseres, i sin nuværende udgave – er uerstattelige, og har, som jeg nævnte indled-ningsvis, en uvurderlig betydning for rigtig mange menneskers trivsel i lokalområdet, og de kan jo ikke bare lige flyttes!

Faktisk er AiH, siden starten (i starten af 1990’ern), og til nu, gået hen og blevet en slags ”model” – til studie og inspiration for rigtig mange besøgende igennem årene, fra både ind- og udland.

Personligt har jeg igennem rigtig mange af mine tidligere år, været engageret i, knyttet til og levet i mange forskellige sociale miljøer; herunder familie, bofællesskaber og kollektiver. Et, især i de unge år, rimeligt tumultarisk liv, indtil jeg omkring 1989 mødte AiH, for første gang – og hvor jeg i dag bor ♥.

For mig, er AiH et helt unikt byudviklingsprojekt. Som i dag synes, mere og mere, at bevæge sig i retning af et være et fælles projekt, imellem AiH og LiH/Hjortshøj. Et landsbymiljø, der kommer tættest på mine nuværende forestillinger om et ”ideelt” bymiljø, og som, i det store og hele, er båret af et ønske om at leve et fredsommeligt og ansvarligt liv, i social og økologisk balance og samhørighed. Med verdenen i al almindelighed. Men i særdeleshed, i forhold til nærmiljøet og ens nærmeste relationer.

En form for eksperimentarium, kan man sige, i hvordan fremtidens borgerinddragende bymiljøer måske vil kunne forme sig… I mange små ”cirkler” af AiH-agtige karakter…

På baggrund af ovenstående vil jeg gerne bede om, at den foreslåede Helhedsplan for Hjortshøj ændres, således at det foreslåede byggeri øst for / langs med Østergårdstoften, udgår. Og at områ-det i stedet for skrives ind i planen, som et bevaringsværdigt område. Til gavn for bl.a. områdets biodiversitet, fauna og rigtig mange menneskers trivsel, i Hjortshøj og omegn… Et område der måske ovenikøbet – og måske sammen med AiH’s øvrige måder at organisere og indrette sig på – kan være til inspiration for Århus Kommunes ambitioner om en borgernær / borgerdrevet byudvik-ling.

Venlig hilsen
Leif Lüdemann
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Leif Lüdemann

Indsendt

13/08/2024 14:36

Sagsnummer

HS7517683

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk