Gå til hovedindhold

Høringssvar

Solcelleanlæg mellem Lystrup og Egå

Solceller skal placeres omhyggeligt og samvittighedsfuldt

Høringssvar til foreslået solcellepark nord for Gammel Egå

Klimakrisen og energikrisen fordrer, at vi tænker nyt i forhold til energikilder – her er solceller en klar og vigtig mulighed. Dette anerkender vi fuldt ud som en præmis for samtiden i Gammel Egå Fællesråd.

MEN!!!!!

Når Aarhus Kommune nu vil udlægge jord til solceller i bynære miljøer herunder i det foreslåede areal nord for Gammel Egå landsby, så er der en række lokale hensyn, der er afgørende for, om solcellerne bliver en succes eller det stik modsatte. I Gammel Egå Fællesråd vil vi i det følgende gerne understrege en række meget uhensigtsmæssige aspekter ved den nuværende udformning af det foreslåede solcelleanlæg.

Arealets udformning

Det allerstørste problem i det nuværende forslag er, at solcelleområdet optager rigtig meget areal, som besidder meget store naturmæssige kvaliteter – herunder meget flotte ind- og udsigtslinjer fra Gammel Egå og ind over hele nordenden af Aarhus by – ind- og udsigtslinjer der tilføjer området en meget stor rekreativ og naturmæssig værdi. Dette er udsigten fra kanten af Egådalen og ind over hele det nordlige Aarhus. Den nuværende placering er derfor en helt uhørt dårlig placering at foreslå til anlægget, da det vil blokere for stort set alle disse særlige naturmæssige kvaliteter. Ved at rykke/omlægge en del af det foreslåede projektareal, kan dette et langt stykke af vejen undgås.

Derudover må vi også tilføje, at en del af anlægget ligger udenfor det område, som Aarhus Kommune selv har udpeget som egnet til netop solceller – hvilket ligeledes peger på, at dele af arealet ikke er egnet til solceller. Aarhus Kommune bør derfor selvfølgelig ikke give tilladelse til den nuværende udformning af anlægget.

Den foreslåede udformning hænger givetvis sammen med, at forslaget er stillet af én enkelt lodsejer, som ejer hele det foreslåede areal.

Løsninger

Den helt overordnede løsning er, at solcellerne skal placeres i de områder, hvor de generer mindst, hvilket er i områderne langs og omkring Djurslandsmotorvejen – og der er mange ledige arealer her at tage af. Der er således flere konkrete mulige løsninger på placeringsproblemet – som vi i meget høj grad vil opfordre Aarhus Kommune til at gennemarbejde grundigt og til bunds – og selvfølgelig findes der alternative løsningsmuligheder.

Fra Gammel Egå helt til Lystruprundkørslen er der arealer langs motorvejen, der ikke bliver brugt i dag – arealer der rækker langt udover den lovbestemte vejbyggelinje, som et solcelleanlæg skal overholde. Der er altså dermed her arealer, der kan anvendes til solceller.
En helt konkret løsning at undersøge nærmere er den gruppe af lodsejere på Egåvej syd for Gammel Egå, som gerne vil sælge deres jord til netop solceller. De er i øjeblikket udelukket af projektet – men deres ejendomme ligger meget tæt på motorvejen og de repræsenterer dermed oplagte områder at inkludere i netop et solcelleområde. Ved det offentlige dialogmøde på Egå Gymnasium i august gav netop denne gruppe sig til kende via Maibritt Konrad og sammenlagt tilføjer de en stor del areal til projektområdet – areal der er egnet til solceller og som netop ikke besidder de samme store naturmæssige kvaliteter, som dele af det foreslåede projektområde gør. Det bør Aarhus Kommune forfølge og det bør Aarhus Kommune ligeledes pålægge Better Energy at forfølge i et revideret projektforslag.

En anden helt oplagt løsning er at kigge over på den anden side af motorvejen mod Hjortshøj, hvor områderne ud til motorvejen også indgår i Aarhus Kommunes egen udpegning af områder, der er egnet til solceller.
Ved Æbleplantagen i Hjortshøj er der i øjeblikket foreslået en meget stor boligudstykning i et område, der ligger meget tæt på Djurslandsmotorvejen. Hele dette område vil i dag og fremover være støjbelastet af motorvejen og egner sig derfor langt bedre til solceller end til menneskelig beboelse. Hvis en del af området dog alligevel får en bebyggetilladelse, så er det fortsat helt oplagt, at Aarhus Kommune pålægger lodsejeren at oprette solceller i de områder, som indgår i kommunens udpegning af egnede arealer til solceller.

Der kan også være andre egnede arealer på Hjortshøjsiden af motorvejen, som kan inddrages. Solceller her vil samtidigt kunne modvirke støjgener fra motorvejen i selve Hjortshøj by, som vi ved, der er behov for. Vi ved i Gammel Egå Fællesråd fra tidligere møder med firmaet bag solcellerne, Better Energy, at det er muligt at koble arealer på begge sider af motorvejen sammen i et solcelleanlæg.

Ingen reel inddragelse

Vi vil gerne knytte en kort kommentar til den inddragelsesproces, der har kørt gennem Aarhus Kommune i forbindelse med dette projekt. Denne proces har været meget ærgerlig, da den mest af alt har været en proforma-proces, hvor vi som lokalområde og fællesråd ikke har kunnet påvirke processen i nogen givtig retning overhovedet, desværre. Hvis der indkaldes til borgerinddragelse, så er det afgørende, at der reelt er mulighed for at påvirke processen – påvirke så det har betydning for lokalområdet. Den påvirkning, vi via borgerinddragelsen har kunnet opnå, er så små kommaer, at de reelt er ligegyldige i forhold til de enorme bagdele, som den skitserede solcellepark vil efterlade lokalområdet med. Derfor har vi oplevet inddragelsesprocessen som en blåstemplingsproces, hvor Aarhus Kommune udadtil vil signalere inddragelse, men reelt ikke gør det. Det er meget ærgerligt.

Konklusion

Vores budskab til Aarhus Kommune som myndighed i denne sag er, at der ikke skal gives tilladelse til solcelleanlægget i sin nuværende form. Der er andre og meget bedre muligheder i området, som kan og bør udnyttes og inddrages i området til solceller. Dette arbejde skal gøres grundigt og samvittighedsfuldt, inden der kan indstilles til en solcellepark – og dette arbejde er ikke blevet udført som det er i dag. Vi ser det som afgørende, at der inddrages flere lodsejere i så stort et projekt.

Solceller skal ligge i overskudsområderne omkring motorvejen, hvor de samtidig kan afhjælpe støj fra netop motorvejen – ikke i unikke naturområder, hvor solcellerne vil fratage området sin unikke natur og karakter. Hvis en enkelt lodsejer får tilladelse til at kapitalisere områdets store naturmæssige værdier til fordel for solceller, så er de tabt for evigt, hvilket vil være et stort tab for både lokalområdet og for Aarhus generelt.

Ovenstående synspunkter fremgik ligeledes igen og igen af de mange indlæg fra fremmødte borgere til det yderst velbesøgte dialogmøde på Egå Gymnasium i august.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Gammel Egå Fællesråd

Indsendt

02/09/2024 13:08

Sagsnummer

HS7565653

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Lystrup-Elsted-Nye Skæring - Egå
Hørings-id

H918

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
plan@mtm.aarhus.dk