Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Støjhandlingsplan 2024

Kommentar og forslag til Støjhandlingsplan 2024

Hjortshøj Landsbyforum er glad for, at Aarhus Byråd giver borgere og sammenslutninger, som vores, mulighed for at kommentere Støjhandlingsplan 2024 for Aarhus Kommune. Vi foreslår, at Aarhus Kommune sikrer det lavest mulige niveau for vejstøj i hele kommunen, da vejstøj både er en gene og en stressfaktor for mange, specielt hvis man er belastet af vejstøj omkring sin bolig. Støjen bør reduceres til langt under 58 dB, der er angivet i planen. WHO anbefaler en støjgrænse på 52 dB, og også lavere vejstøj er generende.
I Hjortshøj har vi oplevet stigende belastning med vejstøj fra Djurslandsmotorvejen, specielt efter hastigheden er blevet øget på motorvejsstykket ved Lystrup-Hjortshøj. En lang række beboere har klaget over, at motorvejen giver generende støj, reducerer glæden ved og brugbarheden af haver m.m. til f.eks. at hvile sig og slappe af. Ved underskriftindsamling imod den stigende motorvejsstøj fra Djurslandsmotorvejen kom over 200 underskrifter, hvoraf mange fra Hjortshøj. Med planerne om udvidelse af Hjortshøj på marker mellem motorvejen og den nuværende bebyggelse vil støjproblemerne kun blive større i boligerne.
Derfor foreslår vi, at hastigheden på Djurslandsmotorvejen på hele strækningen sættes ned til 100 eller 110 km/time, ligesom det er tilfældet omkring Lisbjerg og Skødstrup. Strækningen med den høje hastighed er kun knapt 10 km, og tidsbesparelsen for en bilist, der kører hele strækningen, er kun 50 sekunder, hvis vedkommende kører maksimal tilladt hastighed hele vejen. Det virker som en dårlig løsning, at bilister med en så begrænset tidsbesparelse får lov at øge generende vejstøj for os i Hjortshøj og for andre langs motorvejen. Vi har tidligere rejst spørgsmålet overfor Vejdirektoratet, som argumenterer for den høje hastighed med en mangelfuld beregning, hvor der ikke medregnes gener fra vejstøj, øget lokal forurening med bl.a. mikroplast, øget CO2-udledning eller øget ressourceforbrug med øget brug af brændsel.
Vi skal derfor opfordre Aarhus Kommune til at tage støj fra motorveje, inkl. strækningen langs Hjortshøj, med i Støjhandlingsplan 2024, også på strækninger, hvor der er generende vejstøj med lavere årsgennemsnit end 58 dB. I det omfang det ikke er indenfor Aarhus Kommunes kompetence, opfordrer vi kommunen til at tage problemerne op overfor staten med opfordring til en lavere hastighed, specifikt overfor Transportministeren, som har ansvaret for de danske motorveje.
Vi står gerne til rådighed med supplerende oplysninger om problemerne og øvrige spørgsmål rejst med denne henvendelse.

På vegne af Hjortshøj Landsbyforum (Fællesråd for Hjortshøj)
Med venlig hilsen
Jorun Clasen
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jorun Clasen Lobach

Indsendt

21/04/2024 10:38

Sagsnummer

HS5679013

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Trafik og transport
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H826