Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Høringssvar i forb. med helhedsplanen for Hjortshøj

HØRINGSSVAR GEDERNES BETYDNING FOR FOLK I HJORTSHØJ

Emne : helhedsplanen om inddragelsen af stor del af AiH landbrugsjorden til ny bebyggelse langs Østergårdstoften

Ikke mange børn, og voksne, i Danmark har mulighed for at se et samlet varieret landbrug med forskellige afgrøder og dyr ved selvsyn og selvoplevelse, og være med i, som vi, i Århus, har her i AiH. Uanset årstid.
Det er et af Danmarks få se-og opleve-i virkeligheden-værdier, med stemning, dufte, vind, sol og temp, og som ikke ”bare”er set på en skærm.

Alle Hjortshøj borgere, voksne og børn; og også folk udenfor Hjortshøj, kommer forbi og ser hvordan et landbrug ser ud og fungerer. De kan på samme dag og samme tur i Aih se både dyrehold, geder og høns (og grise), og se grøntsagsmark og korn mark. Og de kan hente/købe helt friske æg. Og komme igen og igen og ser årets gang i et landbrug. Ser dyrene på græsmarkerne, hvor de spiser det foder, de er lavet til at spise/de har bedst af: græs og urter og småbuske. De kan være med i grøntsagsordningen, og børn kan være med til at passe gederne.
Og de kan høre om, hvordan de flerårige græsmarker holder på og optager Co2 i modsætning til enårige afgrøder.
Mange folk, børn og voksne, kommer og besøger gederne. Der er daglige besøg af folk, der ikke bor i AiH.
Det kan ingen opleve på en stordrift.

Børn fra Hjortshøj by og fra Andelssamfundet oplever levende geder på marken og i stalden. De oplever, hvordan et landbrug er/ kan være. De oplever hvordan dyrene fodres og passes. Og de kan se og høre om, hvor foderet kommer fra : f.eks ensilage af hø til gederne. De oplever, at se dyrene trives. Og de kan også opleve, når et dyr er sygt og får dyrlægetilsyn. De oplever, at der kommer kid. Nogle oplever at se, når en mor-ged/ en gimmer lemmer sine kid. Og hvordan hun tager sig af kiddet, lige når det er kommet ud. De ser, hvordan kiddene dier hos deres mor. Børnene kan se, når voksne dyr og kid trives; og de ser, hvordan det ser ud, når et kid ikke trives, hvis kiddet f.eks ikke bliver taget sig af, af mor-geden. Og de ser, hvordan et kid skal passes, når en mor-ged afviser sit kid og ikke lader det die.

Mine børnebørn, der ikke bor i AiH, har kæmpe gavn af at være med i dyrepasningen. Den ene siger, hun vil være dyrlæge. Hun har flere gange set gederne lemme. Også 2 gange med hjælp af dyrlæge. Hun vil stadig være dyrlæge. Selv efter at have set undtagelsen: et sygt og et dødt dyr.


Jorden, AiH har lejet i snart 40 år, er aldrig blevet tilført sprøjte gifte. På hele arealet nedsiver der regnvand gennem jord, der i 40 år overhovedet ikke er blevet tilført mulige drikkevands forurenende stoffer. Og vi alle i Danmark har brug for rent drikkevand. Og rent drikke vand er ulykkeligvis blevet en knap resource.

Og at bygge forurener.

Jeg vil jeg bede jer/kommunen om ikke at bebygge langs Østergårdstoften.

Hvis i absolut vil bygge, så begræns arealet og bevar lavskoven med alle dens kvaliteter.

Eller et stort ønske, at vi/AiH kan få få lov til at købe landbrugsjorden, eller give os en langtidskontrakt, så vi kan fortsætte med at udvikle samspillet mellem natur, landbrug og outdoor aktiviteter på arealerne. Til stor gavn for værdifulde oplevelser for alle Hjortshøj borgere og mange andre.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

yen broby Madsen

Indsendt

15/06/2024 16:08

Sagsnummer

HS6178184

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk