Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Helhedsplanen for Hjortshøj dræber Høsteriet

Kære Teknik og Miljø

Helhedsplanen for Hjortshøj dræber Høsteriet - et regenerativt gartneri, der ligger på samme jord som Andelssamfundet Hjortshøj også benytter sig af. Høsteriet er nemlig nødsaget til at lukke, hvis denne plan går igennem.

At gartneriet er regenerativt, betyder at måden man dyrker landbrug på skåner jorden. Blandt andet bruger man ikke pesticider, man pløjer ikke jorden, og over tid opbygger man jordens biodiversitet og kvalitet.

I Høsteriet sikrer man det rige dyre- og planteliv, der skal til, for at drive bæredygtigt jordbrug og imødekomme biodiversitetskrisen. Det tager lang tid at bygge jorden op, men der er bred videnskabelig enighed om, at vores jordbrug skal være mere regenerativt i fremtiden. Det kræver også langt flere arbejdstimer, og Høsteriets produkter skal konkurrere på det private marked mod konventionelle landbrug.

Derudover har Høsteriet kun været i gang siden 2022, og det er virkelig ærgerligt at skyde sådan et initiativ ned, inden det overhovedet er kommet ordentligt i gang. Der er nemlig brug for støtte i stedet for modstand til sådanne projekter.

Men trods dets korte levealder, er gartneriet en vigtig del af lokalsamfundet, der både skaber arbejdspladser for flexjobbere og forsøger at skabe et inkluderende fællesskab i bæredygtighedens og biodiversitetens ånd. Det er vigtigt at værne om.

Det er en kæmpe udfordring for Høsteriet, at de kun har jorden et år ad gangen, og at det derfor skal i politisk slåskamp for sit liv årligt, og skal stå for skud for lokalplaner som denne. Derfor skal Andelssamfundet i Hjortshøj have lov til at opkøbe landbrugsjorden, så samspillet mellem natur, landbrug og outdoor aktiviteter fortsat kan udvikles. På den måde kan andelssamfundet vide sig sikker på, at de har jorden at dyrke, og Høsteriet kan få en langvarig lejekontrakt der sikrer, at de kan opbygge jorden og lokalsamfundet.

Det her ligger os på hjerte, både fordi vi har mange medlemmer i Hjortshøj, men også fordi vi tror på, at samfundet bygger på stærke civilsamfund med demokratisk selvbestemmelse, hvilket denne plan er et stille angreb på. Derfor opfordrer vi på det kraftigste til at Byrådet stopper med at bygge langs Østergårdstoften, og bevarer Høsteriet.

God arbejdslyst,
Rød-Grøn Ungdom Aarhus
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Rød-Grøn Ungdom Aarhus

Indsendt

24/06/2024 20:37

Sagsnummer

HS8324728

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk