Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Hjortshøj og Andelssamfundet efter Helhedsplanen

For det første vil jeg gerne rose Aarhus Kommunes Helhedsplan for Hjortshøj for dets grundige beskrivelse af vores landsby. Og givet den politiske præmis at Aarhus skal vokse med en given procentsats, så er Helhedsplanen et godt bud på hvordan det kan ske. Nu er det svært at gennemskue de nøjagtige tal for den ønskede vækst, men det virker som om at Hjortshøj kommer til at tage en relativt stor del af væksten i forhold til den gennemsnitlige vækst i Aarhus. Og det kan jeg godt være bekymret for om vores infrastruktur kan bære både mht skole samt trafik i byen og ud på Mejlbyvej - hvor der allerede nu sker en del uheld. Den overordnede præmis for vækst i Hjortshøj vil jeg derfor gerne sætte spørgsmålstegn ved det rimelige i – og om det er ønskværdigt for beboerne i Hjortshøj.

Nu er jeg selv beboer i Andelssamfundet og kan se at man bl.a. har sat mit hus på som identitetsskabende for Hjortshøj. Det er jeg selvfølgelig meget beæret over, men realistisk set så er det nok ”kun” Petersborg, Høkeren, Bageriet, Fikseværkstedet, Genbrugsen, Genbyggeren, Keramikken/Kreavognen, Syværkstedet og fælleshusene der huser identitetsskabende aktiviteter for hele byen. Vi er meget bevidste om at det oprindeligt var Hjortshøj der bød Andelssamfundet velkommen her, så derfor forsøger vi altid at lave vores aktiviteter så de bidrager positivt til hele Hjortshøj. Og det glæder os i Andelssamfundet hver gang vi ser at ”folk fra byen” er med i f.eks. Vimby’s og Landsbylivs bestyrelser, frivillige i Høkeren, Genbrugsen mm og ikke mindst i de 5 Festivaller vi har afholdt. Det gælder også når vores Kæle-kaniner, Klappe-geder, hønsene på græs, Æblelunden, Spor-i-Landskabet, Shelteret, Bålbasen og Høsteriet får besøg, og ikke mindst når en stor andel af grøntsagsdyrkerene kommer ”ude fra”. Alle disse aktiviteter indebærer frivillig arbejdskraft og økonomiske omkostninger for Andelssamfundet, som vi uden beregning giver til Hjortshøj. Derfor tænker jeg at det ville være mere rigtigt at sætte vores landbrugsjord på kortet som identitetsskabende areal for Hjortshøj - end mit hus.

Når vores landbrug, som huser disse aktiviteter, bliver voldsomt presset af den tiltænkte udstykning langs Østergårdstoften (oven i den kommende udstykning af Hjørnegrunden samt etablering af oversvømmelsesarealer og regnvandssøer), så oplever jeg det som en disrespekt for det som Andelssamfundet giver til Hjortshøj. Derudover kan jeg se at vores landbrug bliver endnu sværere at drive økonomisk forsvarligt, og løsningen på det må nødvendigvis være at skære i omkostningerne og udnytte den jord vi har tilbage maksimalt. I praksis vil det betyde at der vil blive pløjet til skel, uden plads til Spor-i-Landskabet, at Ungevognen, Bålbasen, den nye æblelund og kunstneratelieret forsvinder, samt at klappegederne slagtes.

Det er selvsagt ikke i den ånd vi ønsker at interagere med Hjorthøj, men det bliver en konsekvens af Helhedsplanen som den ser ud nu. Vi håber derfor at Helhedsplanen ændres så den respekterer vores og byens aktiviteter og samspil, samt lever op til de ønsker som kom frem under høringen om Tema-Planen i 2018 hvor byen (og LandsbyForum, Hjortshøjs Fællesråd) skrev: ” Helt konkret ønsker vi at der ikke bygges på Andelssamfundets marker med fælles grønthaver, køer og geder, da området har stor værdi for alle i byen.” [”Fællesrådenes lokalsamfundsbeskrivelser pr. 1.1.2018”, s 165].
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Axel Thomsen

Indsendt

29/06/2024 19:10

Sagsnummer

HS5178333

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk