Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Helhedsplan for Hjortshøj overser det vigtigste

”Fremtidens Hjortshøj skal udgøre rammerne for det gode liv i forstaden, hvor nærhed til storbyens kommercielle og kulturelle tilbud forenes med tætheden på natur, alsidige boligtilbud og lokalbaserede fællesskaber.”

Sådan præsenterer Aarhus Kommune visionen for Hjortshøj i den helhedsplan for området.

Det lyder flot. Sagen er bare, at Hjortshøj allerede ER en fantastisk ramme for det gode liv, og at helhedsplanen paradoksalt nok risikerer at forringe det.

Udfordringen er, at området øst for Østergårdstoften er udpeget som byudviklingsområde. Dermed er der lagt op til at bygge nye boliger oveni et af de mest bæredygtige gartnerier i Aarhus, Høsteriet. Det er et gartneri, der med afsæt i regenerative produktionsmetoder, forsyner lokale borgere og virksomheder i Aarhus med sunde, næringsrige, giftfrie og klimavenlige fødevarer. Det er også et gartneri, der engagerer og samler de lokale med fælles arbejdsdage og besøg af børn, der kommer tæt på naturen og får et naturligt forhold til den mad, de spiser.

Lavskoven, som er rig på biodiversitet, skal også fælles for at give plads til nye boliger.

Kommunen risikerer altså i sin iver efter vækst at ødelægge de værdier, som gør Hjortshøj så attraktiv.

Det er muligt, at Aarhus Kommune kan kapitalisere på at udstykke nye parceller til huse med store glasfacader og flot udsigt ud over landskabet, men hvad er det værd, hvis det er på bekostning af lokalsamfundets muligheder for at producere egne sunde fødevarer med alt, hvad dertil hører af fællesskaber, engagement, sunde glade børn, inklusion og nærhed til naturen?

Det er ikke udsigten fra en havedør, der bringer mennesker tæt på naturen. Det er mødet i den særlige lavskov og samværet omkring grøntsagerne.

Andelssamfundet i Hjortshøj har i mere end 30 år spillet en uvurderlig rolle i udviklingen af landsbyen. Det er en udvikling, der ikke kun fortjener anerkendelse, men som også bør tjene til inspiration for udviklingen andre steder i kommunen.

Derfor er det mit håb, at kommunen tilpasser helhedsplanen, så den favner det vigtigste. I stedet for at bygge boliger på Østergårdstoften, skal Andelssamfundets betydning for området anerkendes, så der kan bygges videre på det stærke sammenhold og de værdier, der er skabt igennem årene.

Det kan Aarhus Kommune gøre ved at øremærke de områder, som Andelssamfundet hidtil har forpagtet på korte aftaler, - altså områderne med lavskoven, Høsteriet og Andelssamfundets fælleslandbrug. Giv Andelssamfundet en ordentlig forpagtningsaftale på 20+ år, så fællesarealerne også fremover er sikret som samlingspunkt i Hjortshøj med naturpleje og ekstensiv, giftfri fødevareproduktion. Så er rammen sat for det gode liv i fremtidens Hjortshøj.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Bjørn Olsen, Alternativet Aarhus

Indsendt

05/07/2024 23:57

Sagsnummer

HS7135408

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk