Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Inddragelse af AIHs landbrugsarealer

Så er den gal igen. Byrådet i Aarhus lægger igen op til at Andelssamfundet i Hjortshøj skal indskrænkes på bekostning af nye boliger.

I 2021 blev lignende planer luftet i en foreslået temaplan. Denne plan baserede sig på en rapport fra Cowi om området, der karakteriserede Andelssamfundets landbrugsarealer på flg. måde: ”primært tale om landbrugsarealer, uden egentlige rekreative potentialer, andet end at de ligger bynært.”

Dette var selvfølgelig en fuldstændig forfejlet beskrivelse, hvad hundredvis af høringssvar da også gjorde opmærksom på, hvorefter arealet blev udtaget af temaplanen.

Efter høringsprocessen tilkendegav flere byrådspolitikkere, at man skulle arbejde hen imod en langtidssikring af Andelssamfundet, f.eks. igennem et salg af jorden fremfor den nuværende forpagtningsaftale, som kommunen kan opsige med et års varsel. I dialogen mellem forvaltningen og AIH, blev det dog fra forvaltningens side pointeret, at arealerne ikke kan afhændes, da kommunen ved ejerskabet "kan sikre realisering af kommunens fremtidige strategier." (citat fra email fra Bystrategisk Chef for Teknik og Miljø til byrådspolitikerne).

I den nu fremlagte helhedsplan forsøges det at beskrive Andelssamfundet som den vigtig del af Hjortshøj – men når det kommer til stykket bliver landbrugsarealet ved siden af Østergårdstoften igen blot karakteriseret som ”et uforløst møde med landskabet mod øst”.

Forvaltningen i Aarhus deler med andre ord ikke politikernes holdning om, at Andelssamfundet er værdifuldt for kommunen. Der synes at være en klar interessekonflikt imellem kommunens målsætninger om bæredygtighed og politiske udmeldinger på den ene side, og forvaltningen på den anden side, som blot kigger på et kort og ser uudnyttede arealer og uforløst, økonomisk potentiale. Og det synes, at bystrategiske planer til en hver tid kan trumfe prioriteten for bæredygtighed, klimahandling, Grøn Genstart, og hvad Aarhus ellers har produceret af strategier på området.

Når embedsværket i teknik og miljø gang på gang serverer mangelfulde informationer til byrådet, som fører til gentagne uheldige beslutningsforslag, må det være en politisk opgave at sætte embedsmændene på plads: Få nu opdateret kommunens baggrundsviden om Hjortshøj! Det skal fremgå af forvaltningens kort over området, at andelssamfundets arealer er meget værdifulde for Hjortshøj og for Aarhus Kommune.

Der er heldigvis allerede mange andre høringssvar på denne sag, som kan give inspiration til hvordan man kan beskrive værdien af AIHs landbrug. Og hvis det ikke er nok, kan man også kigge på de mange høringssvar fra sidste gang ifm temaplanen.

mvh
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Simon Bo Larsen

Indsendt

31/07/2024 13:57

Sagsnummer

HS3079369

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk