Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Nej tak til byggeri langs Østergårdstoften

I Helhedsplanen står der, at visonen er, at ”Fremtidens Hjortshøj skal udgøre rammerne for det gode liv i forstaden, hvor nærhed til storbyens kommercielle og kulturelle tilbud forenes med tætheden på natur, alsidige boligtilbud og lokalbaserede fællesskaber. Helhedsplanen sikrer en udvikling, der respekterer og bygger videre på byens identitet og historie, samtidig med at den åbner op for både nye beboere og funktioner, der understøtter bæredygtighed og bymæssig vitalitet.”

Helhedsplanen for Hjortshøj rummer mange gode elementer, som kan være med til at understøtte byen og dens fremtidige udvikling f.eks. planerne om en opgradering af stationspladsen og området foran skolen (Nedslagspkt. 1 og 5 i helhedsplanen). Men andre elementer i helhedsplanen er i direkte modstrid med den vision, der fremlægges og udviser en fuldstændig mangel på forståelse for eller anerkendelse af, hvad der er vigtigt for rigtig mange borgere i Hjortshøj. Her tænker jeg især på byggeriplaner langs Østergårdstoften og på Andelssamfundets nuværende område, som der tidligere er blevet protesteret imod hvilket medførte, at forslaget tidligere blev fjernet fra Temaplanen.

I Hjortshøj vægter vi f.eks. bæredygtighed og fællesskab rigtig højt og her har andelssamfundets område og de aktiviteter, der udspringer herfra en hel særlig betydning for byens identitet og for rigtig mange af byens borgere, både små og store. I modsætning til andre marker omkring Hjortshøj, er der fuld offentlig adgang til Andelssamfundets områder. Andelssamfundets forvaltning af jorden betyder, at borgerne i Hjortshøj kan deltage i dyrkningen af økologiske grøntsager, købe abonnement til lokalt producerede grøntsager og tage børnene med ud at se levende husdyr som høns, geder, får og grise. Andelssamfundet inviterer hvert år bl.a. til et altid velbesøgt høstmarked med besøgende både fra Hjortshøj og omkringliggende byer, og der afholdes Hjortshøjfestival med musik og andre kulturelle tilbud på arealerne.

Der er beviser for, at der er sammenhæng mellem adgangen til grønne og rekreative områder og forbedret trivsel og mental sundhed, ikke mindst blandt børn. Derfor har byplanlægning i mange byer netop efterhånden fokus på at indtænke rekreative og grønne områder. Forslaget i Hjortshøjs helhedsplan om byggeri langs Østergårdstoften og på Andelssamfundets nuværende område er stærkt bekymrende, da Århus kommune lægger op til det modsatte ved at nedlægge et rekreativt område, som skaber stor glæde og gavn for borgere i Hjortshøj.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Malene Thygesen

Indsendt

11/08/2024 10:49

Sagsnummer

HS3431859

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk