Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Andelssamfundet som eksempel for mange udenlandske besøgende

Selvom Helhedsplanen for Hjortshøj indeholder mange gode punkter, kan jeg undre mig over, at Aarhus kommune vil undergrave det fantastiske eksempel som Andelssamfundet udgør for mange danskere, men også udenlandske gæster.
Siden vi startede realiseringen af denne bæredygtige og sociale bydel i Hjortshøj, har vi haft tusindvis af gæster, især fra EU-områder men også andre del af verden.
Der er forskellige aldersgrupper og social baggrund. Der er mange unge fra andre lande som skaber sunde og velfungere bofællesskab, efter de har fået inspiration her.
Igennem tiden har der være diverse udsendelser fra medier som TV (Euronews, Arte som er en tysk/fransk EU-media, mm), artikler i forskellige blade, film på YouTube og mange NGO og privat blog. Se nogle udvalgte links.
Når Aarhus Kommune vil sælge noget af den landbrugsjord, som er en vigtig del af Andelssamfundets projekter, sender de et kraftigt signal om at de ikke er interesseret i denne slags projekter. Derved demotiverer Kommunen de hundreder af borgere som engagerer sig for at bygge en mere bæredygtig fremtid.
Andelssamfundets projekt kan godt på sigt bukke under, hvis Aarhus Kommune gang på gang prøver at tage en bid af projektet og således undergrave grundlaget for eksistensen af dette fællesskab.
I stedet burde Byrådet takke Andelssamfundet for den kæmpestore indsats med at vise vejen frem og inspirere borgere til en mere bæredygtig fremtid. Kommunen kunne sælge landbrugsjorden til Andelssamfundet og frede de 17 hektar landbrug til de fremtidige generationer.

Eksempler på aktiviteter - men listen kunne fylde flere A4-sider
- Andelssamfundet var involveret i en 3-åriget Erasmus projekt (2015-2018) som omhandlede fremtidens bæredygtige byer i EU. 5 skoler fra 5 EU-lande var involveret i projektet. Mere end 150 unge og lærere blev del af projektet.
- Andelssamfundet holdt i 2016, 2019, 2021 internationale Workcamps i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke. 45 unge mellem 18 og 30 og fra alle kontinenter var involveret.

Eksempler på film, artikler og link

Tast ”Ecovillage” og ”Hjortshoj”, der kommer mange google side med link og Blog som relaterer til Andelssamfundet i Hjortshøj
- Artikel i magasinet Geo (på tysk og fransk version):
https://www.geo.fr/voyage/danemark-a-quoi-ressemble-la-vie-dans-un-ecovillage-205874
- Ecovillage, le modele danois
- Forskningsartikel 2009 Lifestyle Change as Climate Strategy, Reduction of CO2 from 3 different eco-villages in Denmark
- Film på You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=0XLUL3TX3co&t=63s
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Pierre Lecuelle

Indsendt

11/08/2024 16:23

Sagsnummer

HS7626421

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk