Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Tag klimakrisen alvorligt og stop byggeri på grønne områder!

Kære Aarhus Byråd og kære Magistrat for Miljø og Teknik.

Jeg har boet 22 år i Andelssamfundet i Hjortshøj. Mine børn er vokset op i et levende landsbyfællesskab med plads til dyr og planter og fokus på bæredygtighed og fællesskab med mennesker og natur. Det er jeg dybt taknemmelig for. Det har præget børnene positivt og afgørende. Og ikke bare mine børn, men alle børn, unge og voksne i Andelssamfundet og i Hjortshøj og omegn har i over 30 år haft glæde af landbrugsmarkerne med økologisk giftfri dyrkning og fællesskabet i Grønsagsordningen, som i mange år har gjort os selvforsynende med grøntsager. Nu har vi alle ovenikøbet også fået Høsteriet, som med sin dygtige dyrkning og lille fine butik tilbyder de dejligste økologiske grøntsager til salg for alle, der kommer forbi. Markerne med vores fælles mad er hjertet i landsbyen, som ikke bare giver os grøntsager, men også danner ramme om et møde mellem mennesker, mellem mennesker og natur og forbindelsen mellem vejret, jorden, regnen, solen, livets cyklus og omsorgen for vores omgivelser.
Vi er alle langsomt ved at indse som samfund, at vi har overforbrugt og overfyldt det land vi bebor gennem alt for mange år. Langsomt indser vi, at vi må give land tilbage, inden vi slår alt livsgrundlag ihjel.
Derfor må også I, vores politikere, tage ansvar og handle på det vi nu ved.
Vi skal ikke ødelægge de grønne åndehuller der findes, men tværtimod skabe mange flere steder som Andelssamfundet i Hjortshøj. Helt konkret skal vi beholde landbrugsjorden, lavskoven og marken ud til Østergårdstoften.
Lavskoven er som en lunge i landskabet omkring AiH. En lille levende bræmme med stor betydning. En pileskov, som hvis den fik lov til at udfolde sig med flere arter, kunne danne base for endnu mere liv. Flere slags træer, planter, insekter og dyr. Og også base for endnu flere udfoldelser og møder mellem mennesker og natur. Hønsene bor her i perioder. Grisene bor her i perioder. Ræven bor her i perioder. Hver Vintersolhverv går Lysfestens deltagere på vandring med lysende lanterner til pileskoven. Her hilser og hylder vi vores mere end menneskelige naboer. Pileskoven rummer også en åben bålplads med overdække, en kompostplads, et kreativt malerfællesskab og en plads med aktiviteter for børn, unge og kunstinteresserede voksne fra lokalområdet. Her inviterer det lokale Teater Viva til oplevelser med teater, historiefortælling, bål, musik, fløjteværksted og sangaftener. Her kan børn og unge selv skabe aktiviteter og mødes i et rum omgivet af træer og himmel. Her inviteres til aktiviteter i dialog med naturen. For hver dag der går, er det vigtigere end nogensinde at børn, unge og voksne har mulighed for at tilbringe stunder i og med naturen. Vi ved, at vi har brug for at forstå, mærke og opleve, at vi er en del af alt levende. Vi ved, at det bringer stor trivsel til os, når vi er i kontakt med naturen. Pileskoven tilbyder en sådan oase i Hjortshøjs nærmiljø. Her kan du også bare passere forbi på din morgen- eller aftentur og glæde dig over et uforstyrret grønt mellemrum i menneskenes byggerier og besiddelser.
Rigtig mange mennesker i Hjortshøj har glæde af dette område på vidt forskellige måder.
Og kommende generationer har ret til også at kunne nyde dette område. For fremtiden, den gror lige her mellem os lige nu og kan have form som en lille pileskov, et stykke jord og et grøntsagsfællesskab, der får lov at leve og ånde frit.
De bedste hilsener fra Katrine Faber.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Katrine Faber

Indsendt

11/08/2024 21:29

Sagsnummer

HS8609100

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk