Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Varetager ikke lokalsamfundets interesser

Andelssamfundet og initiativerne omkring det, som fx Høsteriet, udgør HJERTET i Hjortshøj. Kommunens ønske om at udvide byen skyldes, at Hjortshøj er en attraktiv by, der tiltrækker med sit stærke landsbyfællesskab, fokus på bæredygtighed og tætte forbindelse til land og natur – alt sammen lige i baghaven. Men dette er netop noget af det Helhedsplanen fjerner, hvilken gør byen mindre attraktiv - lidt af et paradoks.

Det var netop disse kvaliteter, der trak os til Hjortshøj for knap to år siden. Vi har siden følt, at vi valgte rigtigt, da vi besluttede at skabe vores familie her, baseret på de værdier, vi sætter højt. Men disse værdier er nu truet, hvis andelssamfundet risikerer at blive reduceret til fordel for ny bebyggelse, som retfærdiggøres med pæne ord.

Andelssamfundet repræsenterer den fremtid, vi alle bør stræbe efter – en fremtid med fokus på bæredygtighed og biodiversitet. Der findes få steder i Danmark, eller i verden, som det. Dette unikke miljø er opstået gennem ildsjæles engagement, initiativ og vedholdenhed – ikke gennem helhedsplaner.

Vi går flere gange ugentlig tur med vores børn i andelssamfundet, hvor vi værdsætter at kunne besøge geder og kaniner samt hente lokale øg fra hønsene. Vi shopper i Høsteriet og hilser på vores byfæller, som tydeligt værdsætter det lige så højt som os.

Når kommunen i sin planlægning skriver, at "Fremtidens Hjortshøj skal udgøre rammerne for det gode liv i forstaden, hvor nærhed til storbyens kommercielle og kulturelle tilbud forenes med tætheden på natur, alsidige boligtilbud og lokalbaserede fællesskaber. Helhedsplanen sikrer en udvikling, der respekterer og bygger videre på byens identitet og historie, samtidig med at den åbner op for både nye beboere og funktioner, der understøtter bæredygtighed og bymæssig vitalitet." er det ironisk nok præcis det, som risikerer at forsvinde, hvis andelssamfundet går tabt. Hvordan kan det på nogen måde retfærdiggøres?

Ingen i Hjortshøj ønsker, at andelssamfundet bliver nedlagt. Kommunens rolle burde være at varetage kommunens og lokalsamfundets og borgeres interesser. Er målet blot at øge skatteindtægterne ved at tiltrække flere indbyggere, eller burde man ikke snarere fokusere på at bevare de unikke kvaliteter, der gør Hjortshøj til noget særligt? Hvis helhedsplanen ikke varetager byens indbyggeres interesser, hvem er den så til gavn for?
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Mette Thordahl Nørgaard

Indsendt

11/08/2024 21:51

Sagsnummer

HS5102535

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk