Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

En grøn strategi for Århus

Jeg er regenerativ konsulent, underviser og landmand og har i årevis beskæftiget mig med mulighederne for en bæredygtig omstilling af landbruget i Danmark, henimod en produktion, der binder CO2 i jorden, og som modvirker pesticid- og næringsstofforurening. I disse år er der stor interesse fra både politikere, fonde og landbrugsorganisationer for at undersøge nye veje, der udvikler og ikke afvikler landbruget. Eksemplerne på fysiske regenerative landbrug er imidlertid stadig få og sparsomme. Og de som findes har brug for al den politiske støtte de kan få, for at kunne få lov til at afprøve og teste metoder, der kan danne rammer om fremtidens fødevareproduktion. Et af de spirende eksempler, der har fået meget opmærksomhed de sidste par år - og som i det regenerative miljø har sat Århus på landskortet - er Høsteriet ved Andelssamfundet Hjortshøj. Der er kun en halv hektar, men betydningen af den viden, der genereres der om jordfrugtbarhed og -opbygning der, skal ikke undervurderes.

Det sker mange steder i landet i dag, at naturarealer og progressive naturlandbrug ødelægges til fordel for byggeri, fordi de kortsigtede økonomiske fordele er fristende. Men på et større plan har vi brug for at skabe rum til nytænkende projekter, der kan lede os ud af miljø- og klimakriser i tråd med EUs nye strategi A Soil Deal for Europe. En halv hektars jord er måske ikke det store bidrag til fødevaresikkerheden. Men det er omvendt heller ikke så svært eller stort at beskytte. Og værdien af projektet ift. at skabe viden, et praktisk læringsrum - og branding af kommunen, er langt større, end I måske har gjort jer klart.

Jeg håber, at I vil tage dette perspektiv med inden I tager en forhastet beslutning om bebyggelse på den værdifulde jord. I stedet vil jeg opfordre jer til at frede Høsteriet mod fremtidig bebyggelse og i stedet støtte op om det fantastiske initiativ
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Arendse Marie Gulløv

Indsendt

11/08/2024 23:58

Sagsnummer

HS1815559

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk