Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Helhedsplan for Hjortshøj - bebyggelse af Østergårdstoften

Høringssvar vedr. Helhedsplan for Hjortshøj.


Jeg synes at der er mange gode tanker i helhedsplanen, men vil I dette svar kun forholde mig til det der betyder mest for mig – bebyggelse på andelssamfundets landbrugsjord.

Andelssamfundet områder bliver dagligt benyttet af rigtig mange. Der kommer dagplejere med deres børn og leger på vore legepladser, kigger til vore geder og høns, fanger haletudser i søen i foråret. De er alle sammen meget velkomne og de mødes af smil og velvilje, for vi har rigtig meget og vil gerne dele det med hele byen. I Andelssamfundet kommer der også besøgende fra resten af Århus Kommune, fra Østjylland og resten af Danmark ja faktisk også fra mange andre lande. Vi arrangerer rundvisninger inviterer til høstmarked, julemarked, og forårsmarked som er velbesøgte både af lokale, men også af mennesker lidt længere væk fra.
Andelssamfundet har passet godt på den jord vi har forpagtet af Aarhus Kommune, og den er dyrket økologisk med tanke for grundvandet.

Mit indtryk har været at Aarhus Kommune har været glad for mange at de aktiviteter der har været i og omkring Andelssamfundet. Til eksempel kan nævnes det botilbud og de arbejdspladser der er etableret samarbejde mellem Andelssamfundet og Aarhus Kommune. Den socialøkonomiske virksomhed Vimby (Velkommen i Min Bydel) benytter Aarhus Kommune ikke kun som arbejdspladser for de der bor i bofællesskabet, men også til arbejdsprøvninger for mennesker der i en periode har behov for støtte til at være en del af et arbejdsfællesskab.

Andelssamfundet har inviteret til at dele en delaf landbrugsjorden med et lille regenerativt grøntsags gartneri der har etableret sig som en del af ”Andelsgårde”. Det giver Aarhus kommune mulighed for at byde nye måder at dyrke den bynære jord til glæde for lokale der ønsker at komme tættere på de fødevare de spiser, og de byboere der bare ønsker at købe produkter de ved er dyrket med omhu og omtanke for miljø og grundvand.

Jeg synes at det er fattigt hvis Aarhus Kommune i stedet prioriterer villabyggeri som kunne ligge andre steder.

Den del af planen der går ud på at der skal være et åbent vandløb ned gennem landbrugsjorden hilser jeg velkommen. Jeg ser den som en del af en løsning på et fællesproblem, hvor der i fremtiden skal håndteres store mængder af regnvand.
Jeg mener at det er en rigtig god ide hvis Aarhus Kommune og Andelssamfundet samarbejder om hvordan dette vandløb kan etableres og passes ind i det landbrug der er.

Jeg mener desuden at det vil være en rigtig god ide hvis andelssamfundet og Aarhus kommune fandt en langtidsholdbar løsning i forhold til landbrugsjorden. Det kunne være at der blev etableret en aftale om langtidsleje eller bedre endnu salg af jorden til Andelssamfundet. Der kunne eventuelt være nogle klausuler i forhold til at jorden skal dyrkes økologisk, at den skal være åben for resten af Hjorthøj, at det skal være muligt for andre at have del i dyrkningen.


Det er mit håb, som beboer i andelssamfundet, og borger i Aarhus Kommune at bebyggelse at Østergårdstoften trækkes ud af helhedsplanen. Jeg så det meget gerne erstattet at en plan om at Aarhus Kommune og Andelssamfundet etablerer et samarbejde for hvordan landbrugsjorden kan forblive et dyrkningsfællesskab til gavn for alle.


Mange hilsner
Lis Pedersen
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Lis Pedersen

Indsendt

12/08/2024 18:54

Sagsnummer

HS6564201

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk