Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Bevar landbrug langs Østergaardstoften

Jeg har sammen med andre været med til at dyrke jorden på de marker, som Andelssamfundet i Hjortshøj gennem mere end 25 år har lejet fra Aarhus Kommune. Det betyder at jeg og mange andre har mulighed for at dyrke en række former for økologisk jordbrug med grøntsager, korn og forskellige dyrehold. Vi har kunnet opretholde et balanceret landbrug med et sædskifte, hvor grøntsager veksler med korn og kløvergræs. Hvis vi skal fortsætte med at udvikle landbruget, er der behov for at vi mindst har det nuværende areal. Der ha løbende været en udvikling, hvor flere funktioner er kommet til, senest med en regenerativ grøntsagsmark med mere permanent e grøntsager. Men flere funktioner kræver plads, hvilket bliver sværere, hvis vi med Helhedsplanen får reduceret det areal, vi kan dyrke på.
Da Andelssamfundet i Hjortshøj blev grundlagt, var det aftalen med Aarhus Kommune, at det ville være muligt at Andelssamfundet kunne få adgang til 100 ha jord til leje eller køb, hvilket ville være nok til at understøtte en fuldtidsstilling i landbruget. Denne aftale har Aarhus Kommune ikke overholdt; men ved at satse på gartneri på en del af jorden, er det lykkedes at en person kan tjene en mindre del af sin løn som gartner. Hvis det landbrugsareal, som Andelssamfundet råder over, yderligere reduceres, vil det være endnu sværere at drive landbrug som beskæftigelse.
Det fremgår af Helhedsplanen at det stykke langs Østergaardstoften, som med planen foreslås omlagt fra landbrug fra byggeri, vil få problemer med vandafledning og at der derfor skal udlægges areal til afvanding. Da der ikke med den nuværende anvendelse er problemer med vandafledning, er det et dårligt forslag og en dårlig udnyttelse af jorden at gennemføre om omlægning, der skaber vandafledningsproblemer i et sådant omfang at et areal skal afsættes til det formål.
Det påstås i Helhedsplanen at en bebyggelse øst for Østergaardstoften vil styrke helhedsbilledet af den sammenhængende by. Men da der ikke er planer om at ændre Østergaardstoftens karakter som en vej, der er blind for biler og omkranset af træer, er det reelt kun trafikanter på selve Østergaardstoften, samt brugere af de med forslaget begrænsede marker, som vil få et billede af mere by. Fra ingen andre steder i Hjortshøj vil bebyggelse øst for Østergaardtoften ændre noget helhedsindtryk af en mere sammenhængende by. Argumentet om at denne bebyggelse vil ændre helhedsindtrykket har ikke hold i nogen reel virkelighed og må ikke være afgørende argument for omlægge et markareal øst for Østergaardstoften til bebyggelse. I øvrigt er det uklart hvorfor det skal være positivt at styrke helhedsindtrykket af by fremfor at bevare indtrykket af en grøn by, hvor bebyggelse veksler med natur og landbrug? Faktisk virker argumentet i modstrid med det påståede ønske om at bruge FN’s verdensmål som retning for byens udvikling.

På den baggrund skal jeg opfordre Aarhus Byråd til ikke at ændre arealet øst for Øsergaardstoften fra landzone til byzone, men lader det forblive landzone.
Mvh.
Gunnar Boye Olesen
Gammel Kirkevej 72, Hjortshøj
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Gunnar Boye Olesen

Indsendt

12/08/2024 21:19

Sagsnummer

HS4774749

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk