Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Bebyggelse på AIHs landbrugsjord

Hjortshøj 12. August 2024

Høringssvar vedr. Helhedsplan for Hjortshøj

Jeg er flyttet til Hjortshøj for ca. to år siden med min søn der på det tidspunkt var 2 år. Jeg valgte at flytte hertil fordi jeg synes at der i Hjortshøj er gode muligheder for at skabe rammer for en god opvækst for mit barn, som nu også har fået en lillebror.
Da jeg valgte stedet lagde jeg vægt på tog- og busforbindelser til Aarhus, men særligt lagde jeg vægt på at der var muligheder for at der er mulighed for at skabe et socialt liv i Hjortshøj, både for mig og for mine nu to børn. Det er desuden muligt at lære mine børn, hvor den mad de kommer i munden kommer fra.
Jeg bor ikke i Andelssamfundet – men jeg må konstaterer, at Andelssamfundet i Hjortshøj er en stor del af det sociale liv i Hjortshøj, og er med til at skabe aktiviteter og muligheder for både voksne og børn i Hjortshøj. F.eks. har min søn nu gået i børnehave i et år i Hjortshøj, og han har ikke været med til ture eller aktiviteter uden for børnehaven ud over de ture der er til Andelssamfundet. Det drejer sig særligt om ture til klappegederne. Så kunne man jo tænke at, Børnehaven ville finde andre aktiviteter, men der er nok ikke ressourcer til at komme væk fra Hjortshøj.
Selv bruger jeg også Andelssamfundet dels fordi der er en legeplads hvor der ofte er andre børn. Fredage er altid meget aktivitet omkring det lille bageri, nogle værksteder, isbod med lokalt produceret is, og muligheden for at købe æg brød og økologisk færdiglavet mad i den lille butik. Der er desuden mulighed for at deltage i fællesspisning nogle gange om året.
De landbrugsarealer som Andelssamfundet har – eller som det nu er gået op for mig at de forpagter af kommunen – er en vigtig del af det miljø og de omgivelser der gjorde at jeg flyttede til Hjortshøj. Det skaber åbenhed og rum i Hjortshøj, mulighed for at være med i et fællesskab omkring dyrkning af grøntsager, hold af geder, og høns – og somme tider grise. Jeg nyder at gå i området og har kunnet købe gedekød og sommetider svinekød.

Som helhedsplanen ser ud vil landbrugsarealet blive reduceret til næsten halv størrelse, bålplads, kratskov, geder vil forsvinde. Desuden vil noget af det lille gøntsageshøsteri, Hvor man nu kan købe grøntsager forsvinde.
Der vil desuden blive meget mindre plads til den fælles gøntsagsdyrkning.

Jeg oplever at Andelssamfundet fungerer som en bypark for Hjortshøj, jeg synes at det ville være fint hvis vi også kunne bevare Østergårdsgrunden og forbindelsen ned langs den lille skov og åen – men det er vigtigere for mig at arealet ned langs Østergårdsvej og åbningerne ind til Andelssamfundets marker, bålplads, geder, høns, shelter og søer bibeholdes som indgang til et fællesskab, hvor, økologi, bæredygtighed påpasselighed i forhold til vores fælles drikkevand er grundpiller.

Som jeg har forstået er det meste af fællesskabet bygget op af frivillige kræfter, ikke kun fra Andelssamfundet, men også fra byen.
Jeg håber at Aarhus byråd vil gennemtænke helhedsplanen igen og passe på den landsby der er og ikke bare gøre den til en af de forstader der i forvejen er så mange af.

Med venlig hilsen
Ragnhild Kristine Pedersen
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ragnhild Pedersen

Indsendt

12/08/2024 21:50

Sagsnummer

HS1052586

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk