Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Helhedsplanen Hjortshøj

Andelssamfundet henvendte sig sidst i 80'erne til Aarhus Kommune med planer om et bofællesskab med bæredygtigt byggeri med høj grad af interaktion med omgivelserne og pesticidfri landbrugsproduktion. Vores henvendelse matchede kommunens ønsker om miljøtiltag i kommunen, samt planerne om pesticidfri dyrkning til kommunens institutioner i en bræmme Nord for Aarhus, så vi blev lovet cirka 100 hektar landbrugsjord. Det var arealerne Nord for Gl. Kirkevej, der var i tankerne. Men senere valgte kommunen at bebygge disse arealer med huse helt op til Skødstrupvej. Det reducerede jo drastisk på vore dyrkningsplaner. Vi tilpassede dyrkningsformen, biodiversitets aktiviteterne og de sociale aktiviteter på det tilbageværende areal på cirka 19 hektar. Der er nu et intenst sammenspil mellem disse aktiviteter, således at alt koordineres for at opnå optimal synergi mellem de forskellige former for arealanvendelse. De fleste steder har vi dobbelt anvendelse af jorden. Af de 19 hektar er cirka 2 hektar veje og stier, som er åbne for offentligheden døgnet rundt - og som jo bruges i stor stil af cyklister, joggere og gående med og uden hunde. Så reelt er der en lille oase på 17 hektar tilbage af de oprindeligt aftalte 100 hektar.
Så informerede Kommunen os om at der skulle bygges på Hjørnegrunden. Øv. Vi var cirka 300 beboere og syntes at det var en god gruppe i forhold til at bevare sammenhængskraften og den gensidige ansvarlighed for hinanden. På den anden side ville det være underligt, hvis byggeriet på Hjørnegrunden, med Andelssamfundets huse på den ene side og Andelssamfundets landbrugsaktiviteter på den anden side, ikke var en del af Andelssamfundet. Så vi besluttede at arbejde hen mod at Hjørnegrunden blev beboet af folk, der ønskede at tilhøre dette bofællesskab. Den proces har allerede affødt venskaber og kreativitet, så det skal nok blive godt. Men Hjørnegrunden reducerer landbrugsarealet med 1,75 hektar.
Strategien om den blå og grønne by reducerer yderligere landbrugsarealet med 1,5-2 hektar. Og så kommer ”voksestedet” langs Østergårdstoften med 2,4 hektar.
Det bliver i alt 6 hektar ud af 17 hektar.
Hvis alt implementeres, er vi således nede på 11 hektar af de oprindeligt aftalte 100 hektar. Kommunen er således løbet fra sine aftaler.

Jeg anmoder derfor om, at Andelssamfundet og Aarhus kommune indgår aftale om enten langtidsleje af landbrugsjorden eller at Aarhus Kommune sætter landbrugsjorden til salg med klausuler om almennyttig og pesticidfri dyrkning med væsentlige klima- og biodiversitetstiltag.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ruth og Flemming Høgh

Indsendt

13/08/2024 20:03

Sagsnummer

HS5313174

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk