Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Nej til ny bebyggelse ved Østergårdstoften nej til øge bil trafik hvor børnene cykler til skolen, stop ødelæggelsen af FDF børn

Nej til ny bebyggelse ved Østergårdstoften nej til øge bil trafik hvor børnene cykler.
Aarhus kommune taler med flere tunger og afdelingerne taler ikke sammen. På den ene side, Aarhus Kommune vil gerne støtte klimavenlighed, børne familie venlighed, social integration af unge mennesker med særlig behov, og fordoble naturen. På den anden side vil kommunen have bebyggelser for enhver pris og lytter ikke til høringssvar til temaplan i 2022-2023, hvor mange protesterede over mere bebyggelse ved Østergaardstoften. Kommunen vil gerne have flere menneske i Aarhus og i Hjortshøj, og tjene penge på at sælge jorden dyrt til nytilkommende, men vil samtidig ikke bruge penge på at etablere et godt miljø for flere menneske, men ødelægger i stedet hvad borgere har etableret.

Det tog 20+ års kamp at bygge gymnastikfaciliteter til skolen, som blev et multihus, der kun blev realiseret med folkeaktier for en del af investeringen og kæmpe arbejde fra rigtig mange frivillige. Der er heller ikke plads nok i børneinstitutionerne i Hjortshøj. Der er vand-kloak problemer når det regner. Der er ikke nok sikre cykelveje. Nogle steder er det decideret farligt at krydse byen med cykel. Men trods alt, og måske fordi Hjortshøjs borgere har kæmpet sammen på mange fronter, er der skabt et socialt fællesskab og Hjortshøj er et meget dejligt sted. Der er også nye områder hvor nykommerne kan etablere sig ved Kirstineborgs æbleplantage og langs Gammel Kirkevej (Hjørnegrunden), som også er en del af Andelssamfundets forpagtede jord. Men kommunen skal huske at når der kommer flere menneske, kommer der flere børn, flere biler, og flere cyklister. Og lige præcis på Østergaardstoften er biltrafikken allerede problematisk for alle børn, der cykler den vej til skolen. Som nogen udtrykker det: Flere hundrede børn cykler på Østergaardstoften som om hele vejen er en cykelvej. Forslaget om dobbelt så mange huse betyder flere biler på samme vej hvor er der fortsat ikke er cykelvej eller cykelsti.
Kommunen skal huske også at nutidens borgerne vil også gerne have et miljø som ikke bare er en gammeldags soverby; men har klimavendlige løsninger og socialt liv på mere grønne områder. Tiderne ændrer sig og Kommunen bør følge med.

- Hvorfor lytter kommunen ikke? Hvorfor vil kommunen ødelægge et grønt rekreativt områder og økologisk landbrug i Hjortshøj på områder som Andelssamfundet i Hjortshøj har omlagt til økologisk og biodynamisk landbrug i løbet af de 30 år, det har været forpagtet. Det område, som Andelssamfundet i Hjortshøj forpagter, er nu et unikt socialt og miljøvenligt område, som er dyrket i fællesskab af mennesker i og udenfor Andelssamfundet i Hjortshøj, hvor der er 126 huse. Vi dyrker bl.a. flere end 20 typer grøntsager i en grøntsagsordning med 100 mennesker, som bor i Andelssamfundet og andre steder i Hjortshøj m.m. Størrelsen af arealet er vigtig fordi der skal være plads til rotation for at lykkes med økologiske grøntsager. Der er behov for sædskifte. På området er der også geder som græsser på forskellige dele af området, et mobilhus med æglæggende høns, samt får og i nogle år opdræt af frilandsgrise. Området fungerer desuden som et rekreativt område med stier og bænke, træer, bålplads, som mange, både unge og ældre, benytter sig af, ikke mindst mange børnefamilier. Blandt de daglige brugere er også beboerne i et bofællesskab for unge med særlige behov som indgår i Andelssamfundet.

- Aarhus kommune taler med flere tunge: Når den ene afdeling støtter udviklingen af grønne områder og praler med det og den anden afdeling vil smadre de eksisterende grønne områder og er ligeglade med hvad borgerne har etableret.
- Taler Aarhus Kommunes afdelinger slet ikke snakke sammen? Hjortshøj er ikke bar et ”kort”, her er mennesker som bor her og dagligt har glæde af områderne. Er det nogle nyansatte i kommunen som lægger planer uden at tjekke hvad de andre afdelinger gør? Kommunen kommer med denne Helhedsplan, som skal udlægge området langs Østergaardstoften til byggeri på trods af at Kommunen har støttet udvikling i Andelssamfundet i 30 år og det seneste år har holdt møder og en høring i byen om en samlet plan for Hjortshøj med respekt for eksisterende forhold og aktiviteter. Og Aarhus Kommunes repræsentanter var med da Andelssamfundet i Hjortshøjs nye Cafe åbnede, hvor de var glade for at høre om hvordan det går det med integration af unge menneske med særlige behov. Skal alt det smadres, som er resultatet af mangeårigt arbejde hånd i hånd med Aarhus kommune, Fonden Vimby (Velkommen i mit bydel), Andelssamfundet, Realdania og flere tusinde i Hjortshøj m.m.?
- Aarhus kommune bruger med den foreslåede Helhedsplan en salami taktik med at bygge flere og flere huse i det sidste større, samlede grønne område i Hjortshøj. Planen burde gøre det modsatte.
Borgerne vil gerne sikre området til vores og til næste generationer fra kommunens asfalt byggermatadorer. Andelsamfundet, sammen med Vimby og Andelsgårde vil gerne købe jorden, men vi får at vide at det slet ikke muligt. Hvorfor ikke?

- Trafik: Et andet svagt punkt ved Helhedsplanens udlægning af arealer i Hjortshøj er trafikken. Bebyggelsen som er planlagt lige ved siden af Østergårdstoften, som er en populær skolevej til skolebroen og uden cykelsti. Østergårdstoften er for mange børn den mest sikre vej at cykle til skolen, fremfor Virupvej forbi Hjortshøj Station, hvor der om morgenen er meget trafik og ikke plads til cykelsti. Hvis der kommer flere bebyggelser med biladgang på Østergaardstoften, vil biltrafikken øges og Østergaardstoften bliver ikke så sikker en skolevej mere. Skal der være alvorlige uheld før kommunen begynder at lytte til borgerne?

Et andet trafikmæssigt svagt punkt er Gammel Kirkevej, som er meget smal og hvor der heller ikke er cykelsti vej til børnene. Flere huse ved Gammel Kirkevej vil betyde flere biler, hvilket den smalle vej ikke er egnet til.

(Jeg har boet i Hjortshøj i 27 år og i Andelssamfundet i Hjortshøj i 23 år.)
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Judit Szoleczky

Indsendt

13/08/2024 21:31

Sagsnummer

HS8785985

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk