Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan for Hjortshøj

Bør jeg være bekymret ved en potentiel befolkningstilvækst på ca. 40%?

Kære Aarhus Byråd,
Tak for muligheden for at komme til orde - og af flere omgange - i forbindelse med Helhedsplanen for Hjortshøj. Jeg skriver for at udtrykke mine bekymringer vedrørende visionen og strategierne for Hjortshøjs udvikling. Mens jeg anerkender vigtigheden af at fremme udviklingen af Hjortshøj, mener jeg ikke, at det bør ske ved den væsentlige forøgelse af befolkningsantallet, som der lægges op til. Byen kan udvikle sig og forbedres på mange måder uden, at byen skal eksplodere i befolkningsantal.
Hjortshøj er ikke som forstæder er flest, byens selvopfattelse er præget af Landsby-feeling og det gør byen speciel og meget attraktiv at bosætte sig i. Det er derfor min familie og jeg valgte at bosætte os her. Hjortshøj er unik og bør ikke være som andre forstæder, byer med eksplosiv befolkningstilvækst, med forringet kommunal service og infrastruktur til følge.
Visionen for Helhedsplanen er på visse områder god, dog har jeg en lang række bekymringer, som jeg gerne vil fremføre nedenfor. Opsummeret handler det om følgende emner:
Manglende information omkring Kommunale antagelser, der ligger til grund for udviklingen af Hjortshøj? Jeg mangler fakta, der nemt og overskueligt forklarer og illustrerer, hvad konsekvenserne af en fuld implementeret Helhedsplan vil have på Hjortshøj. Dette vil give mig, og givetvis andre, et bedre afsæt for en frugtbar diskussion til dialogmødet i Viruphuset, og et mere konkret høringssvar.
Overvejelser jeg mangler klart svar på. (ikke udtømmende)
Hvor stor en befolkningsvækst taler vi om? Hvordan forventes demografien at være for tilflytterne? Hvor mange forskellige boligtyper er det planen at opføre? Hvad er antagelsen ift. antallet af mennesker pr. boligtype? Hvad er Kommunens antagelser omkring biler pr. bolig? Hvad er Kommunens antagelser omkring transportbehov for en gns. børnefamilie i Hjortshøj?
Herunder afledte udfordringer, sfa. øget befolkningstilvækst på (Daginstitutionsområdet, Virupskolen, Fritidsaktiviteter- og tilbud, og Bløde trafikanter.
Derudover synes jeg ikke der er fokus nok på Børnefamiliernes behov?
Grundlæggende vil jeg gerne betrygges I, at en evt. hel eller delvis implementering af Helhedsplanen, ikke medfører serviceforringelser for borgerne i Hjortshøj?

Kommunale antagelser, forventninger og beregninger (Fakta ark).
Først og fremmest savner jeg Kommunens grundlæggende antagelser for Aarhus og særligt Hjortshøj omkring fx boligtyper, boligstørrelser, antallet af biler pr. bolig, antal af børn pr. bolig, forventet befolkningstilvækst, hvor arbejder borgerne i Hjortshøj, osv.
Jeg forventer, at Aarhus Kommune kan levere på dette og ikke ”gemme” disse modeller (antagelser og beregninger) til interne bureaukratiske, politiske og økonomiske modelberegninger.

Befolkningstilvækst.
Dette leder mig over I min anden bekymring, nemlig den potentielle befolkningstilvækst på ca. 42%, som Helhedsplanen åbner op for. Nedenfor har jeg forsøgt at anskueliggøre mine antagelser, hvordan denne %-vise stigning er fremkommet. Grundlæggende sidder jeg med en fornemmelse, efter at have læst Helhedsplanen, at virkeligheden ikke præsenteres for mig! Virkeligheden er, at Hjortshøj står til at vokse med op til ca. 40%, og det er jeg ikke tilhænger af. Det er at drive rovdrift på en lille velfungerende by.
Hvis Helhedsplanen var hudløs ærlig omkring fx befolkningstilvæksten vil der – min antagelse – komme flere svar vedrørende det som selvstændigt kritikpunkt. Det virker på mig, som at man bevidst har forsøgt, at undgå dette.
De reelle forandringer pakkes flot ind, men jeg sidder med fornemmelsen af, at jeg som borger ikke får fremlagt det fulde billede ift. de kommunale antagelser, forventninger og beregninger. Desuden kan jeg få fornemmelsen af, at Kommunen bevidst forsøger, at skabe røre bestemte steder i byen for derved at flytte fokus væk fra andre dele af Helhedsplanen, bl.a. den meget voldsomme befolkningstilvækst.

Udregninger og mine antagelser:
Min antagelse ifht. Helhedsplan:
• Antal borgere pr. bolig uændret.
• Procentvise fordeling af boligtyper uændret.
• Demografiske sammensætning uændret.
Der er jf. tabel ”Boligart i Hjortshøj 2022 – antal”, 1670 boligarter i Hjortshøj, s. 17.
Helhedsplanens forslag beskriver s. 27, at der i Kommuneplanen i dag er udlagt ”23 Ha privatejede arealer til byudvikling/boliger syd for banen, hvilket svarer til 4-600 boliger. Herudover er der ca. 1,7 Ha på Gl. Kirkevej i forlængelse af Andelssamfundet, samt ca. 7.000 m² på Østergaardsgrunden mellem Virupvej og Østergaardstoften. De to førstnævnte områder er udvidelser af byen, mens Østergaardsgrunden kan betegnes som en udskiftning.”
Dette betyder med andre ord, at der i forslaget lægges op til ca. 600 boliger på privatejede arealer. Der nævnes intet om antallet af boliger på de kommunalt ejede arealer på hhv. Gl. Kirkevej eller Østergaardstoften. Jeg har derfor frit anslået det til ca. 40 boliger på Gl. Kirkevej samt ca. 60-70 boliger på Østergaardstoften, i alt mellem 90-110 boliger.
Dette giver tilsammen en mulighed for forøgelse af antallet af boliger i Hjortshøj med ca. 700 boliger.
Der er således lagt op til en forøgelse af boliger fra 1670 til ca. 2370.
Der bor ca. 3608 mennesker i Hjortshøj (pr. 2024), hvilket svarer til 2,16 person pr. bolig.
Fremskrivning af antallet af borgere i Hjortshøj på baggrund af ovenstående antagelser er, at Helhedsplanen kan få Hjortshøj til at vokse til ca. 5120 borgere.
En procentvis stigning af befolkningsantallet på ca. 42 %.

Antal boliger idag: 1670
Antal boliger i fremtid: 2370
Ændring: +700 (ca. 42 %)
Befolkning i Hjortshøj idag: 3608
Befolkning i Hjortshøj fremtid: 5120
Ændring: +1512

Med afsæt i den demografiske fordeling, s. 17, som jeg antager uændret i fremtiden, så afstedkommer fremskrivningen et voldsomt pres på infrastrukturen, der særligt vedrører borgere i alderen 0-18 år, men også borgere i alderen 36-54 år.
Med det in mente har jeg en række bekymringer relateret til den forventede befolkningstilvækst.
1. Daginstitutionerne (kommunale og private)
2. Virupskolen
3. Fritidsaktiviteter og -tilbud
4. Flere bløde trafikanter
5. Børnefamiliernes behov

Ad 1) Daginstitutionsområdet:
Daginstitutionsområdet er i Hjortshøj maksimalt presset, der er et enormt pres på ventelisterne i de kommunale daginstitutioner i Hjortshøj. Udvidelsen af garantidistriktet (Nordbyernes Dagtilbud) i 2023, betyder at borgerne oplever forringet service (tilbud om pasning) og skal hente og bringe over store geografiske afstande, samtidig med at den offentlige transport ikke er god nok i denne kontekst, idet borgerne tilbydes daginstitutionspladser i nabobyerne. De private tilbud har ligeledes lange ventelister.
Der er således allerede nu behov for at få udbygget Hjortshøj med endnu en kommunal daginstitution.
I et scenarie med en befolkningstilvækst på ca. 42 % alt andet lige, vil behovet for daginstitutionspladser eksplodere. Det er mig derfor meget på sinde, at der åbnes nye daginstitutioner hurtigt og der udvises rettidig omhu i planlægningen og eksekveringen af dette. Er man bosat i Hjortshøj ønsker man også institutionsplads i byen, leverer Kommunen ikke på dette parameter opleves der forringet offentlig service for alle borgere med børn i institutionsalderen. Det private pasningstilbud bliver pludseligt mere attraktivt end det offentlige og i værste fald kan det afholde børnefamilier fra at flytte til byen.
Med andre ord er der ikke et rettidigt udbygget kommunalt daginstitutionsområde i Hjortshøj kan det få stor negativ betydning for grundsalg, tilflytning og ikke mindst en families oplevelse af tilhør til byen. Rammerne for en kapacitetsudvidelse af daginstitutionsområdet i Hjortshøj bør afklares inden der åbnes op for befolkningstilvæksten i Hjortshøj.

Forslag:
Skovager 4 kunne i den forbindelse være interessant at bruge som ny daginstitution allerede nu, MEN Kankbøllevej, som er adgangsvej, er uegnet til yderligere trafik.
Det skal overvejes nøje hvor ny institution bygges, af hensyn til hente/bringe situationer og samtidig skal der etableres tilstrækkelig med p-pladser i tilknytning hertil.
Ad 2) Virupskolen
Med befolkningstilvæksten, som Helhedsplanen forventes at lægge op til, forventer jeg, at Kommunen ligeledes udviser rettidig omhu således at borgerne og skolebørnene I Hjortshøj samt ansatte på Virupskolen undgår at opleve serviceforringelser og forringende arbejdsvilkår. Kapacitetsudvidelse af Virupskolen er en nødvendighed, hvis Helhedsplanens visioner skal indfries. Hvordan en sådan kapacitetsudvidelse kan ske indenfor Virupskolens nuværende fysiske rammer bør afklares inden der åbnes op for befolkningstilvæksten i Hjortshøj.

Ad 3) Fritidsaktiviteter og -tilbud.
Der vil uundgåeligt ske en øget efterspørgsel på byens fritidsaktiviteter og -tilbud, hvorfor der bør ses på rammerne til at kunne understøtte dette behov. Bedre rammer og flere og bedre faciliteter til udøvelse af fritidsaktiviteter og -tilbud. Det er derfor af afgørende betydning, hvor disse aktiviteter og tilbud placeres i byen således byen opleves sammenhængende.
Eksempelvis er FDF-husets nuværende placering ideel, men ser vi ind i en fremtid, hvor dette ændrer sig, skal placering kunne imødekomme FDF’s behov for plads og fremkommelighed for børn på gåben, cykel og voksne i bil.

Ad 4) Flere bløde trafikanter
Der må alt andet lige forventes flere bløde trafikanter. Samtidig indikerer Helhedsplanen, at vi alle i større omfang enten går, cykler eller tager offentlig transport når vi skal til eller fra arbejde, handle, eller hente og bringe vores børn fra daginstitution, skole eller tage på arbejde. Hvis dette er forventningen fra Kommunen så er Hjortshøj en udfordrende case. De infrastrukturelle forhold er meget vanskelige at forandre, hvorfor der bør arbejdes med adfærdsændringer, som tager tid at implementere.
I forlængelse af forøgelsen af flere bløde trafikanter vil der også ske en forøgelse af forældre, som har behov for at hente/bringe deres børn fra institutioner i byen og udenfor byen. Børneforældrenes behov for fremkommelighed i forbindelse med hente/bringe situationer bør tilgodeses og skaber efter min vurdering behov for nøje planlægning af hvor en ny institution i byen skal placeres.

Forslag:
Virupvej gøres til 2+1 vej, som Stationsvej. Sikker Skolevej langs Virupvej. Cykelmarkering på Virupvej – således det tydeligt anvises hvor der cykles – således cykling på fortovet undgås. Udkørselsforholdene fra alle matrikler og veje langs Virupvej bør forbedres, da oversigtforholdene er meget dårlige grundet vejens forløb.
Nye institutioners placering bør afspejle en imødegåelse af hensyntagen til sandsynligheden for flere bløde trafikanter og behovet for fremkommelighed for børnefamilier.

Ad 5) Børnefamiliernes behov
På s.32 står der, at ”Det skal ikke forhindres at køre i bil direkte ind til byen fra et boligområde, men de forholdsvis korte afstande i Hjortshøj bør sammen med letbanen være et godt udgangspunkt for mindre intern bilkørsel. Derfor vil der ved udvikling af nye boligområder blive stillet begrænset krav til etablering af parkeringspladser.” Det kan undre mig, at man vurderer et mindre behov for parkeringspladser og derfor stiller begrænsede krav til antallet af parkeringspladser. Hvilke antagelser ligger her til grund for denne argumentation. Skal antallet af parkeringspladser i forbindelse med nyopførelsen af boliger begrænses? Til gavn for hvem? Udvikleren således der kan bygges så mange kvm bolig som muligt, eller til gavn for dem man ønsker at tiltrække fx børnefamilierne? Jeg mangler de Kommunale antagelser og det er for mig en grundlæggende svaghed ved hele Helhedsplanen.
I forbindelse med opførelsen af alle boliger bør der som minimum være plads til 1 bil pr. bolig. Måske nærmere 1,5 bil pr. bolig. Igen mangler jeg her en analyse af, hvem Kommunen ønsker at tiltrække til byen og hvad det eksisterende transportbehov er for borgere i Hjortshøj i dag.
Jeg plæderer ikke for øget bilkørsel i Hjortshøj og omkring liggende byer, men det vil uundgåeligt komme til at ske med flere mennesker i byen, som skal fragtes i daginstitution, skole, fritidstilbud, på arbejde, indkøb, osv..
Konsekvensen af Kommunens udvidelse af garantidistrikterne ifht. daginstitutionspladser medfører bl.a., at borgerne i Hjortshøj med større sandsynlighed skal fragte deres børn i bil mellem nabobyerne (Elev, Nye og Lystrup).
Helhedsplanens befolkningstilvækst kan gøre livet som forældre med børn med pasningsbehov meget vanskeligt og Hjortshøj til et ikke-attraktivt sted at bo, særligt hvis daginstitutionsområdet i Hjortshøj ikke følger med efterspørgslen.
Det er vigtigt for mig, at fremhæve, at såfremt Kommunen ønsker, at få flere borgere af typen ”børnefamilie”, så er det af afgørende betydning, at der er forståelse for de grundlæggende behov i denne målgruppe.

Strategi #1 Byrum og identitet
Det glæder mig, at man har fokus på udvikling af Stationen og arealerne omkring. Det kan på alle måder bifaldes, at der sker fornyelse og udvikling i dette område af byen.
Som nabo til Brugsen (tidl. DagliBrugsen) i det benævnte Centerområde er jeg naturlig nysgerrig på, hvad der påtænkes, men også i særlig grad, på grund af en meget skæv foreløbig ejendomsvurdering fra Vurderingsstyrelsen.

Udfordringen omkring vand er meget stor og noget som jeg er glad for tages op. Overfladevand fra stisystemet og Brugsen samles ikke op af regnvejrsriste på i vejen på Virupvej af den simple grund, at man har placeret regnvejrsristene forkert og at der ganske simpelt mangler regnvejrsriste de steder, hvor vandet løber og samler sig. Jeg ser med glæde frem til at der tages fat på disse våde udfordringer og at alle interessenter orienteres og involveres så vi kan få gode helhedsorienterede og holdbare løsninger til det fælles bedste.

Jeg er forvirret når jeg på s.27 ser, at Løvgangen er skraveret og angives som et Kommunalt areal, det var jeg ikke bekendt med. I er derfor meget velkomne til at kontakte mig.

Tankerne omkring området foran Skolen er spændende og noget jeg ser positivt på.

Andelssamfundet har stor betydning for byen, og udgør en vigtig del af byens DNA. De er organiserede og får ting til at ske, det er vi mange der nyder godt af, deres bekymringer synes rimelige. Det er mig ubegribeligt, at Kommunen igen bringer arealerne (Østergaardstoften) i spil. Jeg kan ikke undgå at få den tanke, at det gøres bevidst for at aflede opmærksomheden fra noget andet.

Spejderhuset har en unik placering i hjertet af byen og det nyder spejderne godt af – heldigvis! En evt. ny placering af spejderhuset bør tilgodese tidligere nævnte kriterier.

Tankerne omkring Østergaardsgrunden er spændende og kan måske være en nyfortolkning af et ”gadekær” (vand), hvor mennesker mødes, samles, spiser & snakker og bor. Tanken omkring ”gadekæret” kunne måske også fungere på arealerne omkring Brugsen (den nuværende), hvor overfladevand kunne opsamles.

Strategi #2 Byens voksesteder
Fortætning er for mig ikke noget der hører til i Hjortshøj og bør derfor ikke være reglen for byens udvikling, men mere undtagelsen. Høje huse bør under ingen omstændigheder have plads i Hjortshøj – det hører ikke til i en ”landsby”, hvis en landsby-feeling skal bevares.

Etablering af ny mulig Coop butik i byen er spændende og yderst nødvendig for byens udvikling. Det er vigtigt, at den trafikale infrastruktur dimensioneres til en større butik og at adgangsforholdene for lastbiler kan tilgodeses, særligt ved sving ind på Hundkærvej fra Virupvej og Kådhøjvej. Dette skal særligt ses i lyset af flere bløde trafikanter.

Strategi #3 Byens forbindelser
Spændende og rigtig dejligt at der er fokus op dette.
Flere Letbane overgange for gående er tiltrængt, særligt hvis en evt. sydlig bydel skal realiseres og uhensigtsmæssig passage over Letbanesporene ved Kankbøllevej og Gl. Kirkevej.

Strategi #4 Den blå og grønne by
Jeg er rigtig glad for fokus på området og ser med spænding frem til de initiativer der er på vej.

Hvis der er behov for yderligere oplysninger eller uddybning af nogle af punkterne, står jeg gerne til rådighed.

Med venlig hilsen,

Anders Vinding Christensen,
Løvgangen 2
8530 Hjortshøj
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Anders Vinding Christensen

Indsendt

13/08/2024 23:08

Sagsnummer

HS9227951

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk