Gå til hovedindhold
Note! Hørings tidsfristen er forbi.

Forslag til Aarhus Klimatilpasningsplan 2024-2030

Klimatilpasningsplanen sætter retning for, hvordan vi kan skabe et mere robust blåt og grønt Aarhus i takt med stigende vandmængder og vildere vejr. Planen vil løbende blive konkretiseret på projektniveau.


Høringsfristen var oprindeligt den 8. november kl. 08.00, men den er nu blevet forlænget til kl. 23.59.

Klimatilpasningsplanen er en strategisk plan, der tager udgangspunkt i fire principper:

  • Plads til vandet
  • En god by for alle
  • Samfundsøkonomi og synergi
  • Innovation og samarbejde

Robust klimatilpasning

Planen tydeliggør konsekvenserne af klimaforandringerne, som vi skal forholde os til både nu og i fremtiden. Ambitionen er at gøre Aarhus Kommune mere robust ved at tage afsæt i landskabets naturlige træk, så der skabes plads til øgede vandmængder, og byudviklingen tilpasses vandets veje og højere temperaturer. 

Klimatilpasningsplanen peger på 12 indsatsområder, hvor mulighederne for at begrænse store skader fra oversvømmelser skal undersøges. 

Arbejdet med klimatilpasning er komplekst, og det er helt centralt, at borgerne bliver rustet til bedst muligt at løfte deres eget ansvar.

12 indsatsområder

Der er allerede forundersøgelser i gang i nogle af de områder, der oplever problemer med for meget vand. I forslaget til klimatilpasningsplan er det prioriteret at fokusere indsatsen på disse områder:

  • Klimakvarter Nørreport
  • Klimatilpasning ved Nørre Stenbro og Østbanetorvet
  • Klimatilpasning i Egå, Vejlby Fed og Risskov
  • Vandparkering i Maden ved Borum
  • Kyststrategi
  • Vesterbro Torv
  • Klimatilpasning af kritiske veje
  • Merværdi, kloakadskillelse og klimatilpasning i Hasle, Åbyhøj og Åby
  • Merværdi, kloakadskillelse og klimatilpasning i Viby
  • Klimatilpasning af Marselis-kvarteret
  • Vanddispositionsplaner
  • Godt samarbejde med Aarhus Vand A/S

Planen bliver løbende konkretiseret på projektniveau, hvor ny viden indarbejdes og relevante aktører involveres. 

Projekterne kan have lange tidshorisonter og skal prioriteres ud fra samfundsøkonomi, risiko for oversvømmelser, muligheder for synergi til andre projekter og mulighed for samarbejde og finansiering. 

Planen arbejder derfor med en løbende og kontinuerlig tilpasning gennem konkrete projekter, hvor der indarbejdes ny viden. 

Klimatilpasning kræver et mangesidet samarbejde på tværs af kommunen og med mange både interne og eksterne aktører. Involvering vil ske på projektniveau, så der søges at skabe fælles forankring af projekterne, selv om ansvaret i høj grad ligger hos grundejerne.

Miljøvurdering

Der er foretaget en miljøvurdering af klimatilpasningsplanen. I den forbindelse er en række emner vurderet herunder vandløb, søer og jord. Planforslaget vurderes ikke at medføre risiko for væsentlige miljøpåvirkninger. Udkastet til miljøvurderingen fremlægges hermed  i offentlig høring. Miljøvurderingen kan læses her.

Ved den endelige vedtagelse af Klimatilpasningsplanen skal der iht. miljøvurderingslovens § 13, stk. 2 foreligge et notat, der redegør for eventuelle ændringer i planen som følge af miljøvurderingens konklusioner og borgernes bemærkninger til planforslaget og miljøvurderingsrapporten. 

Høringsmateriale

Byrådet har den 11. september 2024 besluttet at sende forslaget til klimatilpasningsplan 2024-2030 i fire ugers offentlig høring. Høringsperioden slutter den 8. november 2024.  

Planforslaget kan læses her.

Hvad mener du om Aarhus Kommunens forslag til klimatilpasningsplan? Har du bemærkninger til den overordnede plan, er du velkommen til at sende et høringssvar. Bemærk, at vi ikke efterspørger konkrete forslag til lokale projekter.

Den videre proces

Hvis du har bemærkninger eller forslag til planen, er du meget velkommen til at indsende et høringssvar ved at klikke på knappen Tilføj høringssvar på denne side. Høringen løber fra den 11. oktober 2024 til den 8. november 2024.

Når den offentlige høring er gennemført, vil de indkomne forslag og synspunkter blive vurderet og indgå i byrådets beslutningsgrundlag for den endelige vedtagelse af klimatilpasningsplanen. Som udgangspunkt vil der ikke blive svaret personligt på de enkelte høringssvar, men de vil blive taget med i den samlede vurdering.

Du skal være opmærksom på, at alle indsendte høringssvar/bemærkninger er omfattet af offentlighedslovens regler. Det betyder bl.a., at enhver som udgangspunkt har ret til aktindsigt i alt det, du skriver. Derudover vil alle høringssvar inkl. bilag blive offentliggjort på kommunens hjemmeside i forbindelse med den politiske behandling af sagen. Det betyder at navn, adresse, telefonnummer, mail og andre personlige oplysninger som du har oplyst i dit høringssvar, vil blive offentlig tilgængelig. Vi skal derfor opfordre til, at du tænker over hvilke personlige oplysninger du skriver i høringssvaret og at du, såfremt du er omfattet af adressebeskyttelse, gør os opmærksomme på dette.

Bemærk venligst at der kan gå længere tid inden dit høringssvar bliver vist på siden. Dit svar er dog modtaget, når du har modtaget en kvitteringsmail.

Materialer (2)

Høringssvar (17)

Høringssvar

Vejforeningen Strandvænget vil gerne udtrykke støtte og fuld opbakning til Høringssvaret, som GVF har afgivet. Mvh. Lotte Enemark Formand, vejforeningen Strandvænget

Høringssvar til Klimatilpasningsplanen

se vedlagte fil

Bemærkninger til Klimatilpasningsplan fra Danmarks Naturfredningsforening

Læs vedhæftede

Klimatilpasninger i Risskov’

Risskov Fællesråd har deltaget i ’Arbejdsgruppe for klimatilpasninger i Risskov’, som består af repræsentanter for GVF-Risskov, Risskov Fællesråd, Digelaget Vejby Fed, VejlbyEgå en…

Høringssvar vedrørende Aarhus Kommunes klimatilpasningsplan

Ahornvej Vejforening tilslutter os GVF's høringssvar. Venlig hilsen Ann-Lisbeth Højberg, Ahornvej Vejforening

Klimatilpasningsplanen Høring H969

Svar fra Vejforeningen Prins Knuds Vej (H969) Vejforeningen Prins Knuds Vej kan i det hele henvise til det grundige høringssvar fra GVF, idet vi udtrykker lettelse over, …

Høringssvar på Klimatilpasnings plan

Se vedhæftede fil;

høringssvar

Grundejerforeningen Åkrog Strandpark bakker helt og aldeles op om GVF`s udførlige høringssvar.

Klimatilpasningsplan

Vejforeninger/Grundejerforeninger Skæring: -Sneppevejs Vejsammenslutning. -Grundejerforeningen af 1945, Skæring Strand -Havmågevejens Grundejerforeninng Ovennævnte Grundejerfor…

Risskov

Jeg er helt enig i GVF’s udtalelser og støtter deres grundige arbejde.

Aarhus Klimatilpasningsplan 2024 - 2030

Som formand for Åmindevejs Grundejerforening vil jeg gerne give udtryk for, at vi er enige i og støtter GVF's udførlige og velbegrundede høringssvar.

Klimatilpasningsplan

Vejforeningen Hyldevej henviser til høringssvar fra Grundejerforeningen Vejlby Fed.

Høringssvar vedr. Forslag til Aarhus Klimatilpasningsplan 2024-2030.

Vejforeningen Ryvangens Villakvarter (107 villaer på Tranevej, Sandagervej, Humlevej, Rymarksvej, den østlige side af Ryvangs Allé og 7 villaer på Ndr. Strandvej) vil gerne udtrykk…

Høringssvar - Forslag til Aarhus Klimatilpasningsplan 2024-2030

Vejforeningen Violvej, 8240 Risskov støtter hermed op om det høringssvar Grundejerforeningen Vejlby Fed (GVF) har indsendt. Med venlig hilsen Ellen Bente Schulz Formand for Ve…

Klimatilpasningsplan

Vi er enige i og støtter GVF’s høringssvar. Mvh Torsten Jakobsen Vejformand Jacob Adelborgs Allé

Høringssvar foranlediget af Aarhus Kommunes udkast til ”Aarhus Klimatilpasningsplan 2024-2030. Sagsnr. H969

På vegne af den af Grundejerforeningen Vejlby Fed (GVF-Risskov) nedsatte ’Arbejdsgruppe for klimatilpasninger i Risskov’, tillader GVF-Risskov sig hermed at fremsende et høringssva…

Forslag til klimatilpasningsplan 2024-2030

Fokus på tæt befolkede områder, hvor negative effekter af oversvømmelse er størst.

Indhold på denne side

Genveje til

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Klima, natur & miljø
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H969

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ 
Natur og Miljø
Karen Blixens Boulevard 7 
8220 Brabrand 
Telefon: 89 40 44 00 

Ved generelle henvendelser og spørgsmål:
klimaogvand@mtm.aarhus.dk

Vær opmærksom på at alle høringssvar skal afgives her via høringsportalen. Høringssvar kan ikke sendes på mail til ovenstående. 

Vil du vide mere?

Se links til flere politikker og planer, som understøtter det blå og det grønne i Aarhus: 

Derudover kan du læse mere om kommuneplanen og hvad den betyder for dig - klik her