I forbindelse med byrådsbehandlingen har Venstre bedt om at følgende mindretalsudtalelse vedlægges høringsmaterialet: Se udtalelsen her
Baggrund
Den 7. august 2024 indgik et bredt flertal i Aarhus Byråd Aftale om grøn mobilitetsplan. Aftalen sætter den politiske retning for, hvordan vi nemt og effektivt kommer rundt i trafikken, når vi bliver flere indbyggere og dermed flere på vejene – og så vi samtidig udleder mindst muligt CO2, når vi er på farten. Som led i aftalen blev der foretaget en omfattende samfundsdialog. Som resultat heraf har forligsparterne formuleret et tillæg til aftalen.
Aftalen bliver nu fulgt op af indsatskataloget – planen for de konkrete indsatser, som sikrer et velfungerende mobilitetssystem, uanset om man bor i oplandet, i en forstad eller i midtbyen. Indsatserne skal gøre det nemmere for trafikanter at komme rundt i bus, med letbane, på cykel og til fods, så færre ture vil foregå i fossildrevne biler. Planen tager højde for, at transportbehovet og -mulighederne er forskellige, alt efter hvor i kommunen man bor.
Grøn Mobilitetsplan indeholder også indsatser, der løfter bykvaliteten i hele kommunen, hvor gode og grønne byrum understøtter sammenhængskraften og kultur-, restaurations- og handelslivet, ligesom ændrede trafikmønstre og flere grønne byrum vil give bedre trafiksikkerhed, mindre støj og partikelforurening. Planen understøtter person- og varetransport lokalt og på tværs af kommunegrænser, som sikrer bæredygtig vækst og arbejdspladser i den østjyske byregion.
Grøn Mobilitetsplan bidrager til Klimaplan 2025-2030, hvor de konkrete indsatser medvirker til, at Aarhus Kommune når sin målsætning om at reducere CO2-udledningen på transportområdet med 270.000 tons CO2 som skridt på vejen mod CO2-neutralitet i 2030.
Du kan orientere dig i følgende materialer:
Afgørelse om miljøvurdering
Aarhus Kommune har vurderet, at Grøn Mobilitetsplan ikke er omfattet af miljøvurderingsloven, og har derfor besluttet ikke at miljøscreene eller miljøvurdere planen.
Dette skyldes, at Grøn Mobilitetsplan er en overordnet plan, der ikke fastlægger rammer, herunder kriterier eller vilkår, for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der måtte være omfattet af miljøvurderingslovens bilag 1 eller 2. Grøn Mobilitetsplan udløser heller ikke krav om en vurdering af virkningen på Natura 2000-områder. Projekter fra Grøn Mobilitetsplan vil eventuelt på et senere tidspunkt kræve en miljøvurdering eller –screening. Men det vil først være, når de er mere konkrete, end tilfældet er på nuværende tidspunkt.
Klagevejledning
Er du uenig i ovenstående afgørelse om, at Grøn Mobilitetsplan ikke skal miljøscreenes eller miljøvurderes, kan du klage over den til Miljø- og Fødevareklagenævnet, for så vidt angår retlige spørgsmål.
Følgende er klageberettigede:
En klage skal indgives via Klageportalen, som kan tilgås via Nævnenes Hus’ hjemmeside.
En klage skal være indgivet skriftligt inden 4 uger efter 13.03.2025.
H1042
Teknik og Miljø
Aarhus Kommune
Mobilitet
mail: mobilitet@mtm.aarhus.dk