Visionsplan for byrum og forbindelser på Aarhus Ø
Visionsplan for byrum og forbindelser, Aarhus Ø.
Aarhus Ø d. 05.12.2024
Høringssvar fra
Fællesrådet for Aarhus Ø og de bynære havnearealer
VISIONSPLAN for byrum og forbindelser, Aarhus Ø.
Fællesrådet for Aarhus Ø og de bynære havnearealer (FAØ), der repræsenterer 35 ejer-, bolig- og fritids-foreninger på Aarhus Ø med tilsammen ca. 7.000 medlemmer, har med stor interesse og glæde modtaget ”Visionsplan for Byrum og Forbindelser, Aarhus Ø og Aarhus Lystbådehavn”.
Visionsplanen er udarbejdet på baggrund af en omfattende borgerinddragelses-proces, som er sammenfattet i ”Anbefalinger/Opsamling fra Borger- og Bruger-inddragelse på Aarhus Ø, 2023”, samt ”Stedsanalyse af Aarhus Ø, 2023”.
Vi oplevede forrige vinter en rigtig god borger-inddragelses- og workshop-proces med Aarhus Kommune og Stadsarkitekten, som har ført til Borgernes og Aarhus Kommunes Anbefalinger til færdigudvikling af Aarhus Ø.
Hovedkonklusionen fra Borgerinddragelses-processen og Anbefalingerne er, at Aarhus Ø mangler Grønne rekreative arealer samt Fritids-aktiviteter og Kulturelle aktiviteter.
Stedsanalysen konkluderer, at de eksisterende og hidtidige grønne tiltag på Ø-linjen og i kant-zonerne på Aarhus Ø er for få og for små.
Det konkluderes også at disse grønne områder er for tæt på bebyggelserne og opleves kun semi-offentlige, og folk bruger dem ikke ret meget.
Grønne rekreative områder bør være af betragtelig størrelse, og friholdt fra tæt bebyggelse.
Stedsanalysen påpeger og konkluderer, at det største potentiale for bynatur og biodiversitet på Aarhus Ø ligger på Pier 3.
Det er Fællesrådets indtryk at den nye Visionsplan på fin vis afspejler borgernes Anbefalinger om stort behov for grønne rekreative arealer samt fritids- og kulturelle aktiviteter, samt formidler de potentialer og muligheder samt behov som Stedsanalysen anviser.
Disse Anbefalinger og Stedsanalysen samt den nye Visionsplan danner grundlag og retningslinjer for udvikling af Pier 3 og færdig-udvikling af Aarhus Ø.
Fællesrådets Vision og Fokus for udvikling af Pier 3 og færdigudvikling af Aarhus Ø er at :
• Der tilføres og skabes balance i grønne rekreative arealer på Aarhus Ø, ved etablering af grønne friarealer af betragteligt omfang på Pier 3.
Der er hidtil bygget højt og tæt på Aarhus Ø, og bygget mange flere m2 og med meget færre m2 grønne fri-arealer end den oprindelige Masterplan lagde op til. Der opstået et underskud og en ubalance i forhold til grønne friarealer på Aarhus Ø.
Det bør og skal der rettes op på ved disponeringen og udviklingen af Pier 3 og færdiggørelsen af Aarhus Ø generelt.
• Der etableres kulturelle aktiviteter og faciliteter på Pier 3, fx i form af et kombineret Foreningshus/Kulturhus/Museum, så vi får en helhedsorienteret bydel.
Der er for nyligt fremkommet en særdeles interessant vision om et internationalt Natur & Science-Museum på Pier 3, hvor viden, forskning, uddannelse og erhvervsliv møder byen og borgerne.
• Der bygges bæredygtigt, varieret og lavt i 3-6 etagers højde på Pier 3.
Der bør kun bygges med omtanke og omhu og af nødvendighed, da alt byggeri har en CO2-belastning. Mindre byggeri, mere grønt og mindre CO2.
• Der etableres en Maritim Skole på den reserverede grund ved Flemming Bamse Jørgensens Plads i samarbejde med en af de eksisterende Midtby-skoler, hvilket er en forudsætning for at tiltrække og fastholde Børnefamilier på Aarhus Ø.
• Der etableres en Bernhard Jensens Boulevard der respekterer Masterplanens sigtelinjer samt tværforbindelser iht Visionsplanen, og som sikrer fremkommelighed og tilgængelighed for alle typer trafikanter på langs og på tværs af Aarhus Ø, samt en grøn Rambla i midterfeltet.
• Der bør snarest igangsættes en borgerinddragelses-proces for en udviklingsplan for Bernhard Jensens Boulevard, på grundlag af Trafik-analyser og en Trafikplan for Aarhus Ø som understøtter den nye Visionsplan og fremtidig trafik til og fra Aarhus Ø.
Fællesrådet ønsker ligesom mange byrådspolitikere, at økonomien for Aarhus Ø bliver mere belyst.
Der savnes information og transparens omkring indtægter fra salg af byggeretter og udgifter til byggemodning og byudviking mv..
Der savnes endvidere en status og opgørelse for arealerne på Aarhus Ø, mht byggefelters grundareal, bebygget areal, bygget etageareal, bebyggelsesprocent, friarealer.
Fællesrådets tilgang til Aarhus Kommunes Borgerinddragelse er, :
• at komme ind i en tidlig konstruktiv dialog med embedsfolk og projektudviklere om ideer og muligheder og finde gode fælles løsninger
• Omkring udviklingen af Pier 3, pågår pt en god proces og en konstruktiv dialog med Aarhus Kommune og Investorteamet med udveksling af ideer samt drøftelse af muligheder, med gensidig respekt for holdninger og synspunkter, med henblik på at finde de bedste løsninger.
• Når der foreligger et første oplæg til en Udviklingsplan, bør Fællesrådet og øvrige interessenter blive medinddraget og rådspurgt af Aarhus Kommunes Politiske Følgegruppe, jævnfør tidligere Byrådsbeslutning, for at evaluere Udviklingsplanen efter .Anbefalingerne, Stedsanalysen og Visionsplanen.
• Vi har tiltro og store forventninger til at Aarhus Kommune og projektudviklings-teamet vil levere en Udviklingsplan som tilgodeser og lever op til Borgernes ønsker, anbefalinger og forventninger.
Med afsæt i Anbefalingerne fra Borgerinddragelsen, Stedsanalysen og den nye Visionplan har Aarhus Kommune, Projektudviklingsteamet og Borgerne grundlaget og kompasset for sammen at færdiggøre og samskabe en fantastisk Maritim Bydel for Byen, Borgerne og Beboerne på Aarhus Ø.
Med venlig hilsen
Ole L. Mikkelsen og Jan Schrøder Christiansen
Bestyrelsesformand Næstformand
Fællesrådet for Aarhus Ø og de bynære havnearealer
m: + 45 24 80 82 77
e: olm@1xo.dk
Irma Pedersens Gade 87, 15.
DK-8000 Aarhus C
Download høringssvar som pdf