Aarhus Ø vokser frem som en attraktiv ny bydel ved Aarhusbugten. Cirka halvdelen af bydelen er nu udviklet, og de nye bygninger rummer omkring 6.000 borgere. Bylivsaktiviteter spirer frem og tiltrækker besøgene og brugere fra hele Aarhus. Det er tid til at give form til mellemrummene, forløse de mange potentialer og løse nogle af de udfordringer, der også er.
Visionsplanen er planen for ”livet mellem husene”, der samler Aarhus Ø og Aarhus Lystbådehavn med et helhedsorienteret blik. Det er en strategisk plan, der sætter retning for arbejdet med forbindelser og byrum med placering af aktiviteter, byrumsarkitektur og oplevelsen af forskellige atmosfærer i bydelen.
De to magistratsafdelinger Teknik og Miljø og Kultur og Borgerservice har i fællesskab udarbejdet Visionsplanen i forlængelse af Byrådets beslutning i oktober 2021 om en plan med overordnede visioner. Heri skulle indgå et samlet promenadeforløb fra Den Permanente til Lystbådehavnen, Indre Aarhus Ø og Bassin 7, samt sikring af faciliteter og aktive og rekreative arealer til folke- og foreningslivets udfoldelse.
De væsentlige visioner i visionsplanen omfatter:
- Visionen om at etablere en ny promenade som et rekreativt stiforløb fra Aarhus Lystbådehavn til Den Permanente Badeanstalt og en bynær strand.
- Omdannelse af Dagmar Petersens Gade til en langsom forbindelse med plads til rekreation og det maritime liv
- Færdiggørelse af den yderste del af Bernhard Jensens Boulevard og badefaciliteter fra Jette Tikøbs Plads.
Byrådsbeslutning
Forslag til Visionsplan for byrum og forbindelser, Aarhus Ø og Aarhus Lystbådehavn er godkendt på byrådsmødet den 09. oktober 2024. Derfor sendes planen nu i 8 ugers offentlig høring.
I referatet fra byrådsmødet kan du se indstillingen og alle bilag. Det er punkt nr. 24.
Mindretalsudtalelse
Gert Bjerregaard, Venstre kunne tiltræde indstillingens beslutningspunkt 1 men tog forbehold for beslutningspunkt 2. Du kan se beslutningspunkterne her.
Miljøvurdering
Aarhus Kommune vurderer, at Visionsplanen ikke skal miljøvurderes, da planen ikke medfører rammer for projekter, som er på miljøvurderingslovens bilag 1 eller 2, og da det på baggrund af en screening i henhold til miljøvurderingslovens § 10, jf. § 8, stk. 2 nr. 2, er vurderet, at planen ikke vil medføre væsentlige påvirkninger af miljøet.
Screeningen er foretaget med udgangspunkt i kriterierne i miljøvurderingslovens bilag 3 og fremgår af nedenstående skema.
Vurderingerne i screeningen er foretaget på baggrund af en forundersøgelse for planen samt resultater af høring af berørte eksterne myndigheder jf. lovens § 32.
I forbindelse med screeningen har der været identificeret udfordringer og potentialer i forhold til den påtænkte planlægning på baggrund af eksisterende viden om området og dets omgivelser.
Aarhus Kommune har ved vurderingen navnlig lagt vægt på, at der på baggrund af den kendte viden ikke er identificeret forhold, hvor planen kan forventes at medføre væsentlige miljøpåvirkninger.
Der er desuden lagt vægt på, at Visionsplanen alene er en strategisk plan, der udstikker målsætninger for Aarhus Kommunes kommende udvikling af området.
Klager over retlige spørgsmål i forbindelse med Aarhus Kommunes afgørelse kan påklages til Planklagenævnet. Du klager via Klageportalen, som du finder link til via siden naevneneshus.dk. Klageportalen ligger også på borger.dk og virk.dk. Du logger på med Mit-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til Aarhus Kommune. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for kommunen i Klageportalen.
Indgivelse af klage og efterfølgende kommunikation om klagesagen skal ske via Klageportalen. Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der ikke er indgivet gennem Klageportalen. Der gælder dog en række undtagelser, herunder hvis særlige forhold, f.eks. kognitiv funktionsnedsættelse, gør, at du ikke er i stand til at anvende digital selvbetjening. På Klageportalen kan du læse om, hvad særlige forhold bl.a. kan være. En fritagelse fra Digital Post medfører ikke i sig selv, at du kan fritages for at bruge Klageportalen.
Hvis du er omfattet af et af de særlige forhold og trods vejledning, ikke har mulighed for at bruge Klageportalen, kan du eller din eventuelle repræsentant sende en anmodning om fritagelse for brug af Klageportalen til Planklagenævnet via mail på plan@naevneneshus.dk. Anmodningen om fritagelse for brug af Klageportalen skal begrundes. Hvis du er fritaget for at bruge Digital Post, bedes dette oplyst i anmodningen. Du skal være opmærksom på, hvis du sender følsomme oplysninger, skal det ske via en sikker kanal såsom Digital Post, sikker mail eller lign. Får du afslag på fritagelse, får du eller din eventuelle repræsentant en passende frist til at indsende klagen via Klageportalen.
Når du eller din eventuelle repræsentant ansøger om fritagelse for brug af Klageportalen, er det vigtigt, at du/I giver Aarhus Kommune besked om det. Så ved Aarhus Kommune nemlig, at der er en klage på vej. Aarhus Kommune kan orienteres via mail, telefon eller ved at sende et brev. Kontaktoplysninger: Aarhus Kommune, Teknik og Miljø, Plan, Karen Blixens Boulevard 7, 8220 Brabrand, mail: plan@mtm.aarhus.dk, telefon: 8940 4400.
Den videre proces
Hvis du har bemærkninger eller forslag til planen, er du meget velkommen til at indsende et høringssvar ved at klikke på knappen Tilføj høringssvar på denne side. Høringen løber fra den 11. oktober 2024 til og med den 6. december 2024.
Når den offentlige høring er gennemført, vil de indkomne forslag og synspunkter blive vurderet og indgå i byrådets beslutningsgrundlag for den endelige vedtagelse af klimatilpasningsplanen. Som udgangspunkt vil der ikke blive svaret personligt på de enkelte høringssvar, men de vil blive taget med i den samlede vurdering.
Du skal være opmærksom på, at alle indsendte høringssvar/bemærkninger er omfattet af offentlighedslovens regler. Det betyder bl.a., at enhver som udgangspunkt har ret til aktindsigt i alt det, du skriver. Derudover vil alle høringssvar inkl. bilag blive offentliggjort på kommunens hjemmeside i forbindelse med den politiske behandling af sagen. Det betyder at navn, adresse, telefonnummer, mail og andre personlige oplysninger som du har oplyst i dit høringssvar, vil blive offentlig tilgængelig. Vi skal derfor opfordre til, at du tænker over hvilke personlige oplysninger du skriver i høringssvaret og at du, såfremt du er omfattet af adressebeskyttelse, gør os opmærksomme på dette.
Bemærk venligst at der kan gå længere tid inden dit høringssvar bliver vist på siden. Dit svar er dog modtaget, når du har modtaget en kvitteringsmail.
Høringssvar gennemgås først efter endt høringsfrist.
H976
TEKNIK OG MILJØ
Bystrategi
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00
Ved generelle henvendelser og spørgsmål:
arealudvikling@mtm.aarhus.dk
Vær opmærksom på at alle høringssvar skal afgives her via høringsportalen. Høringssvar kan ikke sendes på mail til ovenstående.