Kommuneplantillægget kan ses her
Nogle bygninger har en særlig værdi for deres omgivelser. Det kan være, fordi deres arkitektur afspejler en bestemt stilperiode, eller fordi de indgår i et miljø, der repræsenterer en vigtig tid i kommunens historie. At bevare disse bygninger er med til at sikre vores fælles kulturarv og give identitet til bydele og lokalområder.
I Aarhus Kommune vurderer vi alle bygninger opført før 1970 – i alt ca. 41.000 ejendomme. En vurdering sker ud fra bygningens kulturhistoriske, arkitektoniske og miljømæssige betydning. En bevaringsværdi vurderes på en skala fra 1-9, hvor bygninger med en værdi fra 1-4 udpeges som bevaringsværdige i kommuneplanen.
Hvis din ejendom er blevet foreslået med en bevaringsværdig (1-4) i dette kommuneplantillæg, kan du se vurderingen her:
Ved at kortlægge bevaringsværdige bygninger skaber vi et bedre overblik over de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier i Aarhus Kommune. Dette øger opmærksomheden på de særlige kvaliteter i et område og giver et bedre grundlag for fremtidig planlægning samt vejledning i byggesager, der sikrer at de arkitektoniske og miljømæssige kvaliteter bevares.
En bevaringsværdi begrænser ikke dine muligheder for at udvikle en ejendom, hvor byggeloven og bygningsreglementet gælder på samme vilkår som for andre bygninger. Hvis din ejendom udpeges som bevaringsværdig, kan du derfor stadig bygge om, bygge til og vedligeholde den efter gældende plan- og byggelovgivning.
Hvad vil det sige, at et hus er bevaringsværdigt? - Og hvad betyder det for dig?
Få svar på dine spørgsmål her.
I henhold til § 4 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) er der truffet afgørelse om, at kommuneplantillægget ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering.
Kommuneplantillægget fastholder områdets hidtidige anvendelse og har alene til formål at udpege og opdatere bevaringsværdige bygninger i følgende områder: Harlev/Fremlev, Kolt/Hasselager, Stautrup/Ormslev og Viby. Bygninger udpeges med henblik på at fastholde områdernes egenart og vurderes dermed ikke at have en væsentlig indvirkning på miljøet.
Klager over retlige spørgsmål i forbindelse med Aarhus Kommunes afgørelse kan påklages til Planklagenævnet. Du klager via Klageportalen, som du finder link til via siden naevneneshus.dk. Klageportalen ligger også på borger.dk og virk.dk. Du logger på med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til Aarhus Kommune. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for kommunen i Klageportalen.
Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Aarhus Kommune, Teknik og Miljø, Kommuneplan, Karen Blixens Boulevard 7, 8220 Brabrand, bevaringsvaerdigebygninger@mtm.aarhus.dk der herefter videresender anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes. Klage skal være indgivet inden 4 uger efter offentliggørelsen af denne afgørelse.
Hvis du mener, at forslag til Kommuneplantillæg nr. 165 bør ændres, eller har kommentarer til forslaget, bedes du indsende dit høringssvar - klik på knappen "Tilføj høringssvar" på denne side. Du kan også sende dine bemærkninger til Teknik og Miljø, Karen Blixens Boulevard 7, 8220 Brabrand. Skriv venligst afsendernavn og –adresse i brevet. Høringen slutter den 24. april 2025.
Efter den offentlig høring vil de indkomne bemærkninger blive vurderet og indgå i byrådets endelige beslutning.
Du skal være opmærksom på, at alle indsendte høringssvar/bemærkninger er omfattet af offentlighedslovens regler. Det betyder bl.a., at enhver som udgangspunkt har ret til aktindsigt i alt det du skriver. Derudover vil alle høringssvar inkl. bilag blive offentliggjort på kommunens hjemmeside i forbindelse med den politiske behandling af sagen. Det betyder at navn, adresse, telefonnummer, mail og andre personlige oplysninger som du har oplyst i dit høringssvar, vil blive offentlig tilgængelig. Vi skal derfor opfordre til, at du tænker over hvilke personlige oplysninger du skriver i høringssvaret og at du, såfremt du er omfattet af adressebeskyttelse, gør os opmærksomme på dette.
H1041
Kommuneplan
Telefon: 29 66 45 97
Email: bevaringsvaerdigebygninger@mtm.aarhus.dk