Af høringsbilagene kan du se oplægget til fremtiden for hvert enkelt folkehus samt finde den bagvedliggende analyse.
Høringsperiode
Oplægget til fremtidens folkehuse er i høring fra den 4. marts til og med den 3. april.
Dialogmøder
Der inviteres til tre åbne dialogmøder under høringsperioden; et i hvert folkehus-distrikt. Her kan du stille spørgsmål og komme med input til høringen.
Ældre Sagen Aarhus inviterer også til et debatmøde i forbindelse med høringen – læs mere her: Debatmøde hos Ældre Sagen den 2. april
Del din mening
Det er muligt at give sin mening til kende ved at:
Beslutning om fremtidens folkehuse
Når høringsperioden er slut, bliver alle høringssvar og referater fra dialogmøderne læst igennem, hvorefter rådmanden for Sundhed og Omsorg træffer den endelige beslutning i slutningen af april.
Se den detaljerede proces på https://folkehuse.aarhus.dk/fremtidens-folkehuse/
Baggrund for høringen
Folkehusene i Aarhus er et unikt tilbud i dag, men husene har også et potentiale i forhold til at sikre fællesskaber for endnu flere, som savner et. Derfor har parterne bag budgetforliget for 2024 vedtaget, at:
“Der skal skabes gode fysiske rammer for mere lokalforankret velfærd for aarhusianerne gennem flere fællesskaber, foreninger, civilsamfund og frivillige. I dag er der 37 folkehuse i Aarhus. Forligsparterne ønsker en vurdering af, hvilke folkehuse der skal styrkes og udvikles yderligere. Vurderingen laves af Sundhed og Omsorg og Styregruppen for fremtidens folkehuse. Der skal her ses på, hvor meget og hvordan husene bruges i dag samt den økonomiske rentabilitet for husene. Forligsparterne er enige om, at antallet af folkehuse skal reduceres, og den nærmere gennemgang af husene kan betyde, at op mod 1/3 af folkehusene lukkes eller omdannes til andre aktiviteter og formål. For nogle lokaler kan frasalg eller udleje til andre formål også være en mulighed ligesom samlokation mellem folkehuse og biblioteker bør indtænkes.”
S. 29, Budgetforliget for 2024, Aarhus Kommune
Desuden har Sundhed og Omsorg i samarbejde med Styregruppen for fremtidens folkehuse lavet en indstilling til byrådet om, at der søges projektmidler via Nordea-fonden til at udvikle 6 folkehuse ud fra lokale muligheder og med mulighed for at skabe læring til de øvrige folkehuse samt eksterne aktører, der kan finde inspiration til deres arbejde med at forebygge og bekæmpe ensomhed.
S. 29, Budgetforliget for 2024, Aarhus Kommune
Analyse af folkehusene
På baggrund af ovenstående beslutninger er der udarbejdet en analyse af hvert folkehus, som tager udgangspunkt i 7 udvalgte kriterier, der skal være med til at tage højde for blandt andet afstanden til nærmeste folkehus, husenes aktivitetsniveau og caféernes potentialer. Kriterierne er blevet til på baggrund af input fra husenes brugere, Ældrerådet, Styregruppen for fremtidens folkehuse samt Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Klik her for mere information om processen bag fremtidens folkehuse:
folkehuse.aarhus.dk/fremtidensfolkehuse
Høringsbilag
Nedenfor finder du:
- Et notat, der fremlægger forslaget til, hvad de enkelte folkehuse skal fremover
- Baggrund for analysens kriterier (bilag 1)
- Analysen af folkehusene (bilag 2)
Se mere om processen for borgerinddragelse her: Overblik over borgerinddragelsen i processen
H836
Jakob Flou Kristensen
civilsamfund@mso.aarhus.dk