Bemærk at høringssvar først gennemgås efter endt høringsfrist.
Har du spørgsmål til høringen, se informationer i Helhedsplanen.
Forslag til Strategisk helhedsplan for Årslev omfatter Årslev Landsby og udviklingsområdet vest for landsbyen. Helhedsplanen sætter Aarhus Kommunes strategiske retning for byudviklingen i Årslev gennem en vision for området. Helhedsplanen indeholder strategier, retningslinjer, ønsker og projektnedslag, som alle skal følges op i efterfølgende lokalplaner og kommuneplantillæg for området. Årslev skal være moderne landsby med afsæt i bæredygtighed, landskabsbaseret planlægning og en sammenhængende mobilitet med fokus på bløde trafikanter og kollektiv trafik. Helhedsplanen skal sikre, at vand- og naturinteresser i området respekteres. Teknik og Miljø vurderer, at den strategiske helhedsplan ikke vil medføre væsentlige påvirkninger af de habitater og arter, som findes i Natura 2000-området ved Årslev Engsø.
Helhedsplanen samt Natura 2000 væsentlighedsvurdering kan ses på denne side, under "Materialer"
Pressemeddelelse om Årslev, kan ligeledes ses på denne side, under "Materialer"
Forslag til strategisk helhedsplan er godkendt på byrådsmødet den 7. juni 2023
I referatet fra byrådsmødet kan du se indstillingen og alle bilag.
Solveig Munk fra Enhedslisten de Rød-Grønne kunne ikke tiltræde indstillingen og ønskede en mindretalsudtalelse medsendt:
Helhedsplanens område ligger 200 m fra et af Danmarks internationalt beskyttede, Natura 2000-områder, Årslev Engsø”. Enhedslisten kan ikke acceptere at der etableres by tæt på den fredede Årslev Engsø og i et sårbart natur-, fugle- og drikkevandsområde. Der mangler vurdering af denne sårbarhed i kommunens egen Natura 2000 undersøgelse. Trusler mod bl.a. odderens levesteder bagataliseres. Natur , dyre- , fugleliv og drikkevand skal beskyttes. Der skal udlægges grundvandsparker. Der bør ikke bebygges eller på anden måde byudvikles syd for Skibbyvej ned mod Årslev Engsø. Eksisterende naturområder skal bevares som natur.
Mindretalsudtalelsen kan ses på denne side, under "Materialer".
Ikke pligt til miljøvurdering
I henhold til §8, stk. 2 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) har Aarhus Kommune truffet afgørelse om, at helhedsplanen ikke er omfattet af krav om miljøvurdering. Begrundelsen herfor er, at den strategiske helhedsplan ikke i sig selv medfører indvirkning på miljøet, da planen ikke medfører mulighed for realisering af konkrete projekter. Planen fastlægger alene den strategiske retning for eventuelle kommende kommuneplantillæg og lokalplaner.
Ikke pligt til Habitatskonsekvensvurdering
I henhold til Habitatbekendtgørelsens §6, stk. 4 er der truffet afgørelse om, at Strategisk helhedsplan for Årslev ikke vil medføre væsentlige påvirkninger af habitater og arter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-område nr. 233, hverken i sig selv eller i kumulation med andre projekter. Det vurderes, at den økologiske funktionalitet for bilag IV-arternes yngle- og rasteområder samlet set kan opretholdes på mindst samme niveau som hidtil. Som grundlag for denne afgørelse har Aarhus Kommune udarbejdet en Natura 2000 væsentlighedsvurdering, der er vedlagt helhedsplanen som bilag , som belyser planens forventede påvirkning på udpegningsgrundlaget i Natura 2000 området. Helhedsplanens område, ligger med en afstand på 200 m til den del af et Natura 2000 område, der kaldes Årslev Engsø. Området er et af Danmarks internationalt, beskyttede Natura 2000-områder. Hovedprincippet for administrationen af Natura 2000-områderne er, at planer og projekter skal underkastes en foreløbig vurdering, med henblik på at vurdere, om der er risiko for, at de kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt.
Afgørelse om at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering og at der ikke skal udarbejdes en habitatskonsekvensvurdering har været i ekstern høring hos Miljøministeriet, Vejdirektoratet, Energinet, Aarhus Stift og Fredningsnævnet. Ingen høringsberettigede har haft bemærkninger til, at den Strategiske helhedsplan for Årslev ikke miljøvurderes og at der ikke udarbejdes en habitatskonsekvensvurdering.
Du kan klage over retlige spørgsmål – jævnfør planlovens § 58-62. Det vil sige, at du kan klage over spørgsmål om planens lovlighed, herunder dens lovlige tilvejebringelse. Du kan derimod ikke klage over planens hensigtsmæssighed. Det er Planklagenævnet, der vurderer, om din klage omfatter et retsligt spørgsmål.
Hvis du ønsker at klage, skal du indsende din klage til Planklagenævnet via Klageportalen som du finder via www.naevneneshus.dk hvor du logger på med MIT-ID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen. Klagen skal være modtaget af Aarhus Kommune via klageportalen inden 4 uger efter, afgørelsens offentlige bekendtgørelse på Aarhus Kommunes hjemmeside, senest den d. 27. juli 2023. Det er en betingelse for nævnets behandling af klagen, at der indbetales et gebyr som fremgår af klagenævnets hjemmeside www.naevneneshus.dk. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning herom til Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg; nh@naevneneshus.dk
Hvis et spørgsmål ønskes prøvet ved domstolene, skal sag anlægges inden 6 måneder efter den offentlige bekendtgørelse på Aarhus Kommunes hjemmeside, senest den 28. december 2023. Klagen har ikke opsættende virkning, men udnyttelsen af afgørelsen sker på eget ansvar. Miljø og Fødevareklagenævnet kan tillægge klagen opsættende virkning, herunder kræve igangsat arbejde standset, og ændre afgørelsen. Afgørelsen bliver annonceret på Aarhus Kommunes hjemmeside deltag.aarhus.dk
------------
Aarhus Kommune inviterer til et orienterende borgermøde om den strategiske helhedsplanen for Årslev.
Mandag den 4. september 2023 kl. 17:00 - 18:30 på Roof Top i Blixens. Karen Blixens Boulevard 7, 8220 Brabrand
Formålet med mødet er, at du kan blive orienteret om helhedsplanen, og du vil blive informeret om, hvordan du kan indsende et skriftligt høringssvar.
Tilmelding og yderligere oplysninger om mødet kan ses på Høringsportalen under Begivenheder
Hvis du mener, at forslaget bør ændres, eller du i øvrigt har kommentarer til forslaget, bedes du indsende dit høringssvar - klip på knappen "Tilføj høringssvar" på denne side. Du kan også sende dine bemærkninger til Teknik og Miljø, Karen Blixens Boulevard 7, 8220 Brabrand. Skriv venligst afsendernavn og –adresse i brevet. Høringen slutter den 20. september 2023.
Du skal være opmærksom på, at alle indsendte høringssvar/bemærkninger er omfattet af offentlighedslovens regler. Det betyder bl.a., at enhver som udgangspunkt har ret til aktindsigt i alt det du skriver. Derudover vil alle høringssvar inkl. bilag blive offentliggjort på kommunens hjemmeside i forbindelse med den politiske behandling af sagen. Det betyder at navn, adresse, telefonnummer, mail og andre personlige oplysninger som du har oplyst i dit høringssvar, vil blive offentlig tilgængelig. Vi skal derfor opfordre til, at du tænker over hvilke personlige oplysninger du skriver i høringssvaret og at du, såfremt du er omfattet af adressebeskyttelse, gør os opmærksomme på dette.
H622
TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00